ЮНЕСКО продовжить моніторити ситуацію у Криму

ЮНЕСКО продовжить моніторити ситуацію у Криму

17.04.15 12:02 0 573
Виконавча рада ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) ухвалила переважною більшістю голосів резолюцію про продовження моніторингу ситуації в АР Крим.

За текст резолюції проголосували представники 19 країн-членів ради, чотири країни були проти, 25 країн утрималися і десять не брали участі в засіданні 196-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО.

«Більшістю голосів (19) країн-членів члени Виконавчої ради ЮНЕСКО під час 196-ї сесії ухвалили текст резолюції у частині продовження моніторингу з боку ЮНЕСКО ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)», – повідомило «Укрінформу» поінформоване джерело.

За словами дипломата, проти голосували лише чотири з 58-ми присутніх під час засідання представника країн-членів Виконавчої ради ЮНЕСКО. При цьому, відзначив співрозмовник, 25 постійних представників країн-членів утрималися, а десять взагалі не брали участі у голосуванні, були відсутніми. Джерело підтвердило безпрецедентний тиск на країни-члени з боку росіян.

Таку інформацію напередодні у Парижі підтвердив виданню Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який перебуває у Франції з триденним візитом. За його словами, російська делегація при ЮНЕСКО напередодні сесії розповсюдила документ, «опус на восьми сторінках дрібним шрифтом», для того, щоб розповісти, як «кримські татари щасливо та добре зажили після окупації». «Це брехня», – підкреслив Джемілєв.

Під час обговорення у сесійній залі до своїх колег з трибуни ЮНЕСКО двічі звертався постійний представник України при ООН з питань освіти, науки і культури Олег Шамшур.

Співрозмовник агентства також зазначив, що впродовж майже півроку представники української делегації були досить активними. «Вони обговорювали алгоритми спільних зі своїми союзниками і партнерами дії з метою збереження та захисту української культурної, природної та наукової спадщини на окупованій Росією території Кримського півострова, забезпечення сталої роботи освітніх та наукових установ в АРК, а також реалізації головних положень ухваленої Виконавчою радою ЮНЕСКО раніше резолюції», – зазначило джерело.

Варто зауважити, що обговорення тексту резолюції щодо України напередодні було несподівано перенесено на і розпочалося опівдні за Києвом. Формально 196-та сесія Виконавчої ради ЮНЕСКО резолюцію має затвердити наступного тижня. Згідно зі статутним положенням, Україна ще упродовж трьох років матиме статус члена Виконавчої ради ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що 30 жовтня 2014 року 195-та сесія Виконавчої ради ЮНЕСКО на останньому пленарному засіданні затвердила проекти резолюцій, попередньо схвалені відповідними галузевими комісіями. Відповідно до схваленої резолюції, яка де-факто визнала приналежність Криму Україні, генеральний директор організації мав представити доповідь за результатами здійсненого в АРК моніторингу у сферах компетенції ЮНЕСКО під час 196-ї сесії Виконавчої ради.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: ДТП на Волині: внаслідок ...

КОМЕНТАРІ