На думку кирило-мефодіївців,українці могли навчити інших слов’ян жити «по-братерськи»,– історик

На думку кирило-мефодіївців,українці могли навчити інших слов’ян жити «по-братерськи»,– історик

17.04.15 16:00 0 543
Цьогоріч виповнюється 170 років з часу створення Кирило-Мефодіївського товариства, учасники якого хотіли «перевернути» усе з ніг на голову, домогтися вільної слов'янської конфедерації у центрі з Києвом.

Таємне товариство зародилося в результаті дискусій у домашній атмосфері, у колі друзів. А почалося все зі знайомства Миколи Костомарова та Миколи Гулака у грудні 1845 року, які першими захопилися ідеєю «слов’янської взаємності».

«Ці люди бачили шлях слов’янської незалежності через просвітництво, щоб люди зрозуміли, ким вони є, – пояснює ідеї товариства доктор історичних наук Іван Патриляк. ­– На той час сталої ідентичності серед слов’янських народів в Європі ще не було. Тож своїми покровителями учасники товариства обрали святих Кирила і Мефодія».

Кирило-Мефодіївське братство базувалося виключно на довірі. А про приналежність до братства свідчив ексклюзивний перстень із викарбуваними іменами Кирила та Мефодія та зображенням образочка.

У квітні 1846 року до Кирило-Мефодіївського товариства приєднався Тарас Шевченко. За словами кандидата історичних наук Феодосія Стеблія, Шевченко займав одну з найрадикальніших позицій.

«Костомаров потім згадував, що вони прислухалися до Шевченка і були заворожені його позицією в самостійницьких міркуваннях. Але через це у них виникало відчуття тривоги», – додав Феодосій Стеблій.

У своїй ідеологічній програмі – «Книзі буття» – кирило-мефодіївці розглядали слов’ян як єдиний народ, де Україна мала відігравати ключову роль у створенні конфедерації.

«Усі мали бути рівноправними, а центр слов’янської конфедерації мав бути в Києві. Мовляв, саме українці навчилися по-козацьки, по-братськи жити, відтак можуть навчити цього й інші народи», – говорить літературознавець Ростислав Чопик.

За словами історика і публіциста Ігоря Федика, «Книга буття» була першим програмним документом, що виводив Україну на європейський рівень.

Щодо царської Росії, то кирило-мефодіївці були налаштовані рішуче.

«Вони говорили: якщо Росія хоче приєднатися до наших федерацій, то це добре. Якщо ж царська родина не здасться, її треба знищити. Саме ця думка була найстрашнішою», – додала доктор історичних наук, професор Оксана Франко.

Таємниці і феномен Кирило-Мефодіївського товариства, хто і що погубило братчиків – у четвер, 16 квітня, о 22:00, у проекті «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» на телеканалі ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Степан Барна: «Ми ...
Наступна новина: Нетверезі водії стали ...

КОМЕНТАРІ