На Хмельниччині громади,що об’єднуються матимуть додаткові стимули

На Хмельниччині громади,що об’єднуються матимуть додаткові стимули

18.04.15 13:21 0 540
Реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади, а також надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг обговорено на обласній селекторній нараді під керівництвом голови обласної державної адміністрації Михайла Загородного.

«Проведення наради викликано необхідністю забезпечення реалізації в області вкрай важливих на сьогоднішній день питань - це впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також - соціальний захист наших громадян у частині надання їм субсидій на оплату житлово-комунальних послуг», - зазначив голова обласної державної адміністрації Михайло Загородний.

В ході наради з членами обласної робочої групи, а також керівників районів та міст, обговорено що вже зроблено та робиться для забезпечення реалізації Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», яка допомога надана сільським та селищним головам, яку роботу з інформування щодо реалізації реформ проведено, а також пропозиції до процесу розробки проекту перспективного плану формування територій громад області.

Законом передбачено, що територіальні громади, об'єднані відповідно закону та Перспективного плану, будуть мати такі ж повноваження, як обласні центри.

Громади, що об'єднались до 15 жовтня 2015 року та у відповідності із перспективним планом, на наступний рік будуть мати прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Ще один додатковий стимул - Державний фонд регіонального розвитку, на який держава виділила 3 мільярди гривень. Сформована прозора методика його розподілу - обласні конкурсні комісії визначать, які об'єкти у регіонах потрібно добудувати або ввести в дію. Однак на цей ресурс можуть претендувати громади, які склали перспективні плани і готові до об'єднання.

На даний час основне завдання керівників райдержадміністрацій, а також районних та міських рад - донести до кожного сільського та селищного голови, працівників бюджетних установ, підприємців, громадських організацій, мешканців населених пунктів інформацію щодо мети проведення реформ місцевого самоврядування, яким чином їм краще об'єднатися і що це їм дасть, як об'єднання вплине на якісніше надання публічних послуг та виконання делегованих державою повноважень. Для цього необхідно терміново провести наради, виїхати для надання консультацій у кожну громаду.

Самі пропозиції до проекту перспективного плану формування громад області необхідно подати до 15 травня 2015 року у повному обсязі.

В ході наради, позитивним прикладом співпраці територіальних громад поділився голова Новоушицької райдержадміністрації Юрій Танасійчук.

Він розповів, що вже здійснено в районі. А це:

утримання місцевих пожежних команд (функціонує 6 місцевих пожежних команд, кожна з яких утримується за рахунок коштів 2-3 сільських бюджетів: субвенцій одному з них). Ця практика діє вже не один рік;

забезпечення функціонування трудового архіву (субвенція районному бюджету 21 сільського і 1 селищного бюджетів). Реалізується з цього року;

функціонування комунального підприємства в с.Капустяни, яке надає послуги населенню 2 суміжних територіальних громад.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ