Презентували третій том книги «Реабілітовані історією. Тернопільська область»

Презентували третій том книги «Реабілітовані історією. Тернопільська область»

18.04.15 16:56 0 700
Третій том книги «Реабілітовані історією. Тернопільська область» презентували 17 квітня в Тернопільській облдержадміністрації.

Урочисту частину розпочали зі вшанування хвилиною мовчання жертв репресій та терору комуністичного режиму.

«Як історику за фахом, для мене є дуже цінними будь-які надбання, котрі стосуються історії. І я щиро вдячний усім, хто намагається відродити історичну пам'ять українців. На щастя, нам не потрібно проходити концтабори, щоб ставати патріотами. Однак зараз в часі війни маємо можливість довести свій патріотизм. На конкретних ділах. У свою чергу, можу запевнити, що політика облдержадміністрації буде спрямована на те, щоб максимально відтворити пам'ять українського народу», - підкреслив Степан Барна.

За словами секретаря редакційної колегії книги, редактора робочої групи з підготовки та видання Книги Пам'яті Любомира Кота, у третій книзі опубліковані документи про депортацію населення Тернопільської області під час операції «Захід» 1947 року.

«Книга складається з тематичних розділів. Зокрема, розділ «Мовою документів» містить архівні документи, переважно з Державного архіву Тернопільської області та з Головного державного архіву СБУ Києва, які розкривають механізм репресивної політики радянської влади на території області, - розповів Любомир Кіт. – До другого розділу увійшли спогади людей, які пережили репресії. Найбільшу частину книги займає розділ «Біографічні довідки про репресованих» на близько 4 тис. 700 осіб уродженців Козівського, Кременецького, Лановецького і Монастириського районів Тернопільщини».

Також він зазначив, що планується видання 4-го тому, котрий міститиме довідки на репресованих громадян – вихідців із сучасних Підволочиського, Підгаєцького, Теребовлянського, Тернопільського районів та міста Тернопіль.

«Хоча через книгу неможливо відтворити той біль і страждання, які пережили люди, про котрих книга, тут ми зафіксували факти та зберегли історичну пам'ять нашого народу, - наголосив науковий редактор робочої групи по виданню Книги Пам'яті Петро Гуцал. - Крізь призму революційних подій на Майдані та війни ми маємо по-іншому подивитися на своє минуле та збагнути свою історію. Я переконаний, ця книга буде затребуваною серед читачів та дослідників. І особливо сподіваюсь, що нею зацікавиться молодь».

Також він передав примірник книги Степану Барні.

«Я дякую авторам, упорядникам та усім, хто долучився до роботи над третім томом», - звернувся керівник області. Опісля він вручив книги керівникам бібліотек, музеїв, архівів та представникам «Товариства політв'язнів і репресованих» і «Меморіалу».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: керівництво району та ...
Наступна новина: В Закарпатській області за ...

КОМЕНТАРІ