Побачила світ третя книга «Реабілітовані історією. Тернопільська область»

Побачила світ третя книга «Реабілітовані історією. Тернопільська область»

18.04.15 15:57 0 833
Третя книга науково-документальної серії «Реабілітовані історією. Тернопільська область» містить короткі біографічні дані про людей, котрі стали невинними жертвами терору і репресій за сумнозвісними «політичними» статтями кримінальних кодексів колишніх радянських республік, – уродженців і жителів чотирьох нинішніх районів Тернопільщини: Козівського, Кременецького, Лановецького і Монастириського. Всі вони були в установленому законом порядку реабілітовані, переважно наприкінці 1980-х та упродовж 1990-х років. Список репресованих у вказаних районах становить майже 5 тисяч осіб.

Основна інформація про репресованих взята з архіву управління СБУ в Тернопільській обл. і Державного архіву Тернопільської області. Та оскільки в цих архівах не збереглися відомості про всіх репресованих, особливо з передвоєнного періоду 1939–1941 рр., та існують певні труднощі в доступі до кримінальних справ заарештованих за політичними мотивами, редакційно-видавнича група користувалася іншими документальними даними в складанні списку жертв репресій.

У вказаний список включені також біографічні дані про вихідців з Тернопільщини, котрі були репресовані поза межами своєї малої батьківщини, передусім ті, хто в 1920–1930-х роках, коли територія сучасної Тернопільської області входила до складу Польщі, проживав в СРСР і став невинною жертвою політичного терору. Таким чином пам'ять про них повертається на рідну землю через десятиліття забуття лише зараз, у незалежній Україні.

Третю книгу «Реабілітовані історією. Тернопільська область» передано в усі райони, а також обласній раді, державному архіву Тернопільської області, музеям, громадським організаціям.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: В Житомирській області у ...

КОМЕНТАРІ