На Хмельниччині 1-3 травня фестиваль кави у Кам’янці-Подільському

На Хмельниччині 1-3 травня фестиваль кави у Кам’янці-Подільському

21.04.15 12:51 0 521
Кам'янець-Подільський – одне з найдавніших історичних міст України, головне місто Подільської землі – належить до визначних явищ європейської культури і славиться як місто-музей під відкритим небом. Історія міста має багато ще недосліджених сторінок.

В 2014 році кам'янчани, занурившись в історичні джерела, прийшли до висновку, що місто вже 333 роки має традиції кавоваріння. Адже турецька кава з'явилась вперше на теренах сучасної України саме у Кам'янці-Подільському через те, що місто розташовувалось на перетині торгівельних шляхів між Заходом та Сходом. Саме у Кам'янець-Подільський було доставлено першу партію ароматної кави під час 27-літнього турецького правління. Цілком закономірно, що тут у 1672 році було засновано першу кав'ярню. А вже на 1681 рік у місті було 10 кав'ярень (у Відні першу кав'ярню відкрили лише через два роки!).

Місто – провісник кавової лихоманки стало заручником історичних обставин. Постійна боротьба за володіння укріпленим форпостом між турками, поляками, московітами та українцями ніяк не сприяла закріпленню традицій кавопиття. Для того, щоб відродити яскраву сторінку історії кави в місті, кам'янецькі кавовари в минулому році змайстрували найбільшу в Україні турку і зварили там 333 літри кави!

Кам'янецька турка ввійшла до "Книги рекордів України» і ще тісніше згуртувала кавоварів міста, надихнувши їх на проведення вже ІІ Фестивалю кави «Кам'янецька турка” - 2015.

Заходи фестивалю пройдуть на центральній площі Старого міста, де розміститься стилізоване кавове містечко. Тут, впродовж 3-х днів проходитиме кавова ярмарка з всесвітніми смаколиками, майстер-класи створення картин для інтер'єру з кавових зерен для дітей від Тіко-Чако та "Handmade” від кав'ярні "Молі”, "Latte art” від бариста, кавовий спрінт (забіг офіціантів з кавою) та велопробіг, гадання на кавовій гущі, конкурси "Забіг в мішках”, "Кавовий силач”, "Малюнок на тротуарі”. Гурмани відчують також музичні нотки з кавовим присмаком (звучання мелодій на саксафоні, домбрі, скрипці, гітарі, бубні). На центральній сцені фестивалю свої таланти демонструватимуть поети, музиканти, співаки та танцюристи міста. І, безперечно, усіх пригощатиме своєю кавою турка-гігант!

Організаторами фестивалю виступає ГО «Відкрита Кам'янець-Подільська асоціація готельєрів і рестораторів» у співпраці із департаментом гуманітарної політики Кам'янець-Подільської міської ради за підтримки міського голови Михайла Сімашкевича.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінниччині у аварії ...
Наступна новина: Волинь: прокуратура ...

КОМЕНТАРІ