В Луцьку у бюджетних установах у 2014 році впроваджено енергозберігаючих заходів на 12,2 мільйона гривень

В Луцьку у бюджетних установах у 2014 році впроваджено енергозберігаючих заходів на 12,2 мільйона гривень

22.04.15 14:09 0 618
Міський голова Микола Романюк провів оперативну нараду, під час якої в.о. директора департаменту економічної політики Костянтин Патракеєв поінформував присутніх про стан впровадження енергозберігаючих заходів.

За його словами, за період 2014 року у бюджетній сфері, житловому секторі, промисловості та житлово-комунальному господарстві було впроваджено 86 енергозберігаючих заходів на загальну суму 12,2 млн грн, що дасть економію 6,01 млн грн в рік. Найбільше було інвестовано в бюджетні установи (9,6 млн грн).

Він зазначив, що інвестиції в бюджетні установи розподіляються наступним чином: з міського бюджету – 4,3 млн грн; залучені кошти (гранти та кредити) – 5,2 млн грн; власні кошти установ – 140 тис. грн.

За І квартал 2015 року у бюджетній сфері, житловому секторі, промисловості та житлово-комунальному господарстві було впроваджено 53 енергозберігаючих заходів на загальну суму 1 млн 227 тис. грн. В бюджетні установи було інвестовано 941 тис. 676 грн.

Завдяки активному впровадженню енергозберігаючих заходів, а також різноманітним організаційним заходам, в бюджетних установах міста Луцька вдалося добитися зменшення міських видатків на енергоносії на 23% (або ж на 12 млн грн.)

Костянтин Патракеєв повідомив, що значну увагу міська влада приділяє залученню інвестицій в енергозбереження, оскільки енергоефективність є не просто необхідністю підтримання функціонального стану приміщень, а й суттєвим способом заощадити кошти на енергоносії та однією з передумов сталого енергетичного розвитку країни.

У 2013 році місто підписало Кредитний договір з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО) для залучення, на умовах співфінансування, кредитних коштів на впровадження енергоефективних заходів на шести об'єктах комунальної власності.

Частка кредитних коштів від Корпорації НЕФКО становить близько 4 млн грн. Частка коштів міського бюджету в загальній сумі інвестицій складає близько 445 тис. грн.

Вказані кошти призначені для фінансування енергозберігаючих заходів у шести комунальних закладах, що фінансуються з міського бюджету (гімназія №21, ЗОШ №5, НВК №10, ДНЗ №11, ДНЗ №21, Луцька міська клінічна лікарня).

У 2014 році у цих закладах було замінено вікна та двері, здійснено балансування системи опалення, модернізовано систему освітлення, у ДНЗ №21, 11, ЗОШ №5 та гімназії №21 встановлено індивідуальні теплові пункти, також утеплено басейн та частину фасадів гімназії №21. Закінчення робіт у гімназії №21 планується у 2015 році за рахунок коштів нового кредиту НЕФКО.

В рамках впровадження проекту «Модернізація централізованого теплопостачання у м. Луцьку» планується реконструкція системи теплопостачання міста, встановлення індивідуальних теплових пунктів в житлових багатоквартирних будинках, впровадження системи автоматизації SCADA та встановлення твердопаливного котла потужністю 2,5 МВт в котельні по вул. Боженка.

Крім того, реалізовано Проект «Енергія для мерів Сходу» – головним партнером якого виступає Болонський університет, фінансує Європейська комісія за співфінансування Луцької міської ради. Отримано кошти від Європейської комісії в сумі 23,6 тис. євро для реалізації енергозберігаючих заходів у ДНЗ №7 (встановлення індивідуального теплового пункту, часткова заміна вікон та дверей).

У 2014 році Луцьк став одним із міст-переможців проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР). Основним із завдань проекту є допомога у залученні інвестицій на реалізацію енергозберігаючих заходів, в підготовці заявок на отримання фінансування від міжнародних фінансових установ, підготовці бізнес-планів, техніко-економічних обґрунтувань, технічної документації для залучення інвестицій у енергоефективність, розробці технічних специфікацій та тендерів згідно правил міжнародних фінансових організацій.

Затверджено «Програму відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на 2013-2015 роки» для впровадження енергозберігаючих заходів. Представники 7 ОСББ м. Луцька узяли кредити на проведення енергозберігаючих заходів на загальну суму приблизно 4 млн грн. Дана програма рекомендована Мінрегіоном для поширення іншим органам місцевого самоврядування.

Також у 2014 році було встановлено індивідуальні теплові пункти з погодним регулюванням в КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №3» (53 700 грн), КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №2» (79 900 грн), в акушерському та гінекологічному корпусах КЗ «Луцький клінічний пологовий будинок» (115 100 грн) за кошти міського бюджету.

За підсумками 2014 року скорочено споживання теплової енергії на 14,6 тис. Гкал, або на 33,6%, природного газу на 117,7 тис. куб. м., або на 27% та гарячої води на 6 тис. куб. м., або на 13,5%.

У планах на 2015 рік є продовження співпраці з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО.

Впровадження заходів в рамках «Проекту реконструкції системи централізованого теплопостачання у м. Луцьк» з Європейським банком реконструкції та розвитку.

Переведення ряду котелень на альтернативні види палива, а саме відходи деревини, пелети і т.п. (просп. Відродження, 15-б, с. Тарасове, вул. Боженка, 32).

Продовження роботи над проектом із встановлення сонячних колекторів в ряді дошкільних навчальних закладах в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» (ДНЗ №№3, 5, 7, 30, 31, 34).

Подальше відшкодування відсотків за «Програмою відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на 2013-2015 рр.» для представників ОСББ міста.

Активна робота у проекті «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР), який фінансується Агенством США з міжнародного розвитку.

У планах також співпраця з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), проектом «Угода мерів – Схід», Світовим банком, Європейським інвестиційним банком, Міжнародним банком реконструкції та розвитку та іншими міжнародними фінансовими установами та грантодавцями.

Також заплановано на 2015 рік виділення коштів з міського бюджету на капітальні ремонти систем опалення, заміну зовнішніх огороджуючих конструктивів, капітальний ремонт фасадів інше.

Заступник міського голови Тарас Яковлев зауважив, що впровадження енергозберігаючих заходів дає хороші результати. За його словами, уже є економія коштів. Він подякував керівникам комунальних установ за роботу за впровадження енергозберігаючих технологій. Тарас Яковлев зауважив, що зекономлені кошти використають на інші цілі.

У свою чергу, міський голова Микола Романюк закликав продовжити роботу у цьому напрямку. Нині уже є хороші результати. Він наголосив, що незабаром відбудеться нарада щодо підведення підсумків опалювального сезону і підготовки до нового, а тому просить підготувати пропозиції з впровадження нових енергозберігаючих технологій. Микола Романюк закликав за літній період зробити максимум робіт.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ