Луцьк: три відділення дитячої поліклініки отримали статус «Чиста лікарня безпечна для пацієнта»

Луцьк: три відділення дитячої поліклініки отримали статус «Чиста лікарня безпечна для пацієнта»

22.04.15 08:06 0 954
Чистота та гігієна — це два показники, які сучасний пацієнт вносить на перше місце при виборі та оцінці медичного закладу. Саме тому комунальний заклад «Луцька міська дитяча поліклініка» долучився до проекту «Чиста лікарня - безпечна для пацієнта».

Всеукраїнська асоціація медичних сестер України та Асоціація «Служба організації інфекційного контролю» (СОІК) спільними зусиллями вже протягом кількох років поспіль роблять практичні кроки на шляху у боротьбі з внутрішньолікарняними інфекціями.

Одним із значних кроків і є проект «Чисто лікарня безпечна для пацієнта». Метою проекту є виявлення зон порушення стандартів чистоти та гігієни у ЛПЗ України. Об'єктом виступає дотримання стандартів чистоти та безпеки у закладах охорони здоров'я відповідно до чинного законодавства. СОІК була заснована на базі німецької науково-дослідницької лабораторії др. Рьодгера, тому керується новітніми сучасними принципами в організації санітарно-епідеміологічного режиму закладу охорони здоров'я.

Разом зі статусом «Чиста лікарня безпечна для пацієнта» заклад охорони здоров'я отримує:

чітко налагоджену систему гігієни;

підготовлений практично та обізнаний теоретично персонал;

престиж та публічне схвалення;

високий кредит довіри до лікаря.

Також цей проект орієнтований на створення комфортних умов для пацієнтів під час перебування у медичному закладі.

Відтепер педіатричне відділення № 2, стоматологічне відділення № 2 та амбулаторно-поліклінічний центр дитячої хірургії КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка» удостоєні високого звання «Чиста лікарня безпечна для пацієнта». Звісно, для цього колектив закладу доклав немало зусиль. Так, асоціацією СОІК було проведено цикл семінарів для медичного персоналу поліклініки, впродовж яких було обговорено низку важливих питань. Зокрема, щодо якісної та своєчасної дезінфекції рук, грамотної обробки виробів медичного призначення, огляду хімічних сполук, які містяться в сучасних дезінфікуючих засобах, а також сучасних методів прибирання поверхонь у лікарняних приміщеннях (використання сучасної системи для прибирання «Вермоп») тощо.

Крім того, заклад докупив все необхідне обладнання і медпрацівники відділень на чолі із старшими медсестрами зробили все можливе, щоб впровадити новинки дезінфекції та отримати статус проекту «Чиста лікарня безпечна для пацієнта», який є доказом того, що персонал дитячої поліклініки відповідає всім нормам та керується алгоритмами чистоти й безпечної роботи.

Наданню статусу передувала також процедура гігієнічного аудиту закладу, що здійснили спеціалісти «Служба організації інфекційного контролю».

При врученні сертифікатів «Чиста лікарня безпечна для пацієнта» керівник асоціації «Служба організації інфекційного контролю» Ольга Хеленюк наголосила, що дитяча поліклініка – це особливий заклад охорони здоров'я, адже сюди приходять діти і дуже важливим є те, щоб максимально можливо були дотримані усі стандарти чистоти та дезінфекції. «Ви розпочали, три відділення закладу отримали статус «чистих», але це лише початок і я впевнена, що усі підрозділи поліклініки отримають такі сертифікати» - зазначила Ольга Хеленюк. Однак, за її словами, мало отримати сертифікат і статус, варто надати цьому змісту, адже сертифікат лише підтверджує працю медперсоналу, їх усвідомлення чистоти та гігієни в закладі.

Головний лікар КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська зауважила, що при відвідуванні приватних ЗОЗ, салонів краси, перукарень усі звертають увагу на методи дезінфекції, обробки інструментів, а вони, на жаль, залишають бажати кращого. «Я дуже рада, що ми пройшли цей аудит і три відділення уже отримали статус «Чиста лікарня безпечна для пацієнта». І хоч фінансові можливості закладу обмежені, але не обмежені наші бажання. Я хочу, щоб коли діти з батьками приходять в наш заклад, вони відчували себе безпечно при виконанні будь-яких маніпуляцій», - зазначила головний лікар. Вона подякувала усім працівникам за розуміння, роботу та вкладену «частинку серця і душі».

В. о. начальника управління охорони здоров'я міської ради Микола Якимчук також подякував за здійснену роботу працівникам закладу та особливо головному лікарю Лєщинській Оксані Петрівні, головній медичній сестрі Козіній Любові Михайлівні, старшим сестрам медичних відділень. Він зауважив, що й в міській лікарні уже сім відділень мають аналогічний статус. Микола Якимчук, звертаючись до керівника асоціації СОІК, звернув увагу, що організація має ще широке поле діяльності, зокрема, в салонах краси, перукарнях, де зі зміною функцій санепідслужби та її реформуванні абсолютно ніхто на сьогоднішній день не контролює стан дотримання санітарно-гігієнічного режиму. «Ми прямуємо до Європи і тому важливим є те, що батьки будуть впевнені, що зможуть убезпечити своїх діток від внутрішньолікарняних інфекцій», - сказав він.

Потому керівники проекту вручили працівникам відділень, що пройшли аудит, відповідні значки, вкотре оглянули кабінети та прикріпили таблички «Чиста лікарня безпечна для пацієнта» при вході до кожного відділення, яке отримало статус чистого й безпечного.

Варто зазначити, що на цьому проект не закінчився, а навпаки — заклад буде перебувати під постійним контролем. В дитячу поліклініку будуть навідуватись фахівці з лекціями, семінарами, новими рекомендаціями, а через рік спеціаліст Асоціації приїде, щоб перевірити, чи дотримується медичний заклад задекларованих стандартів. Крім того, до проекту чистоти планують долучитися й інші міські лікувально-профілактичні заклади.

Управління охорони здоров'я міської ради (724653)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 22.04. – м. Ужгород (ЗОШ № ...
Наступна новина: Чернігів: Реформи в Україні ...

КОМЕНТАРІ