Рівне попрощалось з однією з останніх своїх визволительок

Рівне попрощалось з однією з останніх своїх визволительок

23.04.15 15:36 0 581
Пішла з життя Віра Григорівна Грибанова (5 жовтня 1933 - 20 квітня 2015 року). Позавчора з нею попрощались на кладовищі «Нове».

Праведник світу, учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни, партизанка-зв'язкова партизанського загону «Переможці», учасниця руху опору. У 2009 році її було нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеню за мужність та самопожертву, виявлені в роки Великої Вітчизняної війни у врятуванні осіб єврейської національності від фашистського геноциду, збереженні пам?яті жертв Голокосту. Коли 2 лютого Рівне відзначало 71-у річницю звільнення від фашистської окупації, Віру Грибанову вшановували серед трьох, що залишилися в живих, визволителів Рівного. Тепер з цієї когорти ветеранів залишається з нами всього двоє.

В одному з останніх інтерв'ю газеті «7 днів» Віра Грибанова розповідала:

– Під час війни, ще дівчинкою я надивилася на всякі жахіття. Військовополонених, поранених, контужених, побитих тримали гірше за худобу - за колючим дротом просто неба. Дощ, сніг, кров, гній, грязюка… Ми з мамою носили їсти солдатам і до єврейського гетто. Багато бійців змогли втекти: їх ніхто не рахував. Хтось із утікачів прибігав до нас, і ми переховували їх удома. А потім нас із мамою і маленькою сестричкою забрали за це в тюрму. Маму розстріляли 1943 року на третій день Різдва. А мене і сестру якимось дивом випустили. Війна – це жахливо. Люди добрі, любіть одне одного й не забувайте про тих, хто загинув!

Міський голова Рівного Володимир Хомко висловив щирий жаль з приводу цієї непоправної втрати. «Це була людина-легенда, - сказав Володимир Хомко, коментуючи глибину цієї втрати для Рівного. – У зовсім юному віці, ще будучи підлітком вона продемонструвала таку силу духу і мужність, які не під силу навіть багатьом дорослим. Вклад кожної такої людини у нашу Перемогу – просто неоціненний. Шкода, що вони так стрімко покидають нас. Тому дуже важливо для нас – оточити своєю увагою і турботою тих, хто іще з нами. А тим, хто пішов у вічність, - наша щира вдячність і вічна пам'ять».

Людмила Мошняга

Про це повідомили у Рівненській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Нідерландські підприємці ...

КОМЕНТАРІ