Стан довкілля Хмельницької області за результатами моніторингових спостережень у І кварталі 2015 року

Стан довкілля Хмельницької області за результатами моніторингових спостережень у І кварталі 2015 року

24.04.15 09:03 0 688
Спостереження за станом атмосферного повітря проводилися Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних постах в місті Хмельницькому.

Протягом І кварталу 2015 року в місті Хмельницькому спостерігалось забруднення атмосферного повітря діоксидом азоту, середньомісячні концентрації якого становили 1,27 ГДК (2014 рік – 1,42 ГДК). По іншим забруднюючим речовинам, за якими велись спостереження, перевищень гранично допустимих концентрацій не зафіксовано.

Вміст забруднюючих речовин в атмосферному повітрі суттєво не змінився в порівнянні з відповідним періодом минулого року, проте спостерігалось збільшення середньомісячних концентрацій аміаку на 75 %, діоксиду сірки на 20 %, оксиду азоту на 87,5 %, хлористого водню на 25 %, а також зменшення середньомісячних концентрацій діоксиду азоту на 10,6 %, оксиду вуглецю на 29,2%, пилу на 22,03 %, фенолу на 50 % та формальдегіду на 47 відсотків.

Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів у І кварталі 2015 року відбирались проби поверхневих вод річок Случ, Хомора, Горинь, Південний Буг, Бужок та Дністер. Аналіз якості поверхневих вод суші здійснювався за басейновим принципом (басейни річок Дніпро, Південний Буг та Дністер).

Поверхневі води басейну р. Дніпро характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, заліза загального, хрому (6+), нітритів, фенолів та марганцю.

Показник БСК5, який характеризує наявність у воді нестійких органічних сполук, перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,6 рази (максимальне значення -2,2 ГДКрг, спостерігалося у березні у воді р. Случ, нижче м. Старокостянтинів).

За середнім вмістом біогенних елементів спостерігались перевищення допустимих рівнів рибогосподарських нормативів азоту амонійного у 1,5 рази, що може бути пов'язано із забрудненням річки органічними речовинами (найбільше значення цього показника зафіксовано у січні у воді р. Случ, нижче м. Старокостянтинів, і становило 2,6 ГДКрг).

За вмістом заліза загального середнє значення перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,05 рази, за вмістом міді – у 6,9 рази, за вмістом нітритів – у 1,13 рази, за вмістом марганцю - у 4,08 рази, за вмістом фенолів - у 2,25 рази.

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 8,1 рази (максимальне значення - 10 ГДКрг, спостерігалося у січні у воді р. Случ, нижче м. Старокостянтинів).

Поверхневі води басейну р. Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних речовин, марганцю, заліза загального, магнію, міді, азоту амонійного, нітритів, хрому (+6) та фенолів.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,89 рази (найвище значення зафіксовано у березні місяці на позначці 2,8 ГДКрг, 1 км нижче м. Хмельницький).

Вміст азоту амонійного в р. Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 3,76 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано у лютому, 1 км нижче м. Хмельницький, і становило 9,97 ГДКрг).

Вміст фенолів перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 2,1 рази, заліза загального – у 4,82 рази та міді – у 1,99 рази.

Середній вміст нітритів у поверхневих водах басейну р. Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 5,49 раза (найбільше значення цього показника зафіксовано у лютому, 1 км нижче м. Хмельницький, і становило 14,2 ГДКрг).

Вміст заліза загального перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 4,82 рази (максимальне значення - 20 ГДКрг, спостерігалося у воді р. Південний Буг, 0,7 км вище м. Хмельницький у січні).

Середнє значення міді перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 3,05 рази, максимальне значення - 4,9 ГДКрг, спостерігалося у лютому у воді р. Бужок. Також в лютому виявлені перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення вмісту цинку у 1,6 рази (у створі розташованому нижче м. Хмельницького).

Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 8,02 рази (максимальне значення - 11,4 ГДКрг, спостерігалося у січні у воді р. Південний Буг, нижче м. Хмельницький).

У поверхневих водах басейну р. Південний Буг спостерігалось перевищення гранично допустимих концентрації для водойм рибогосподарського призначення вмісту марганцю у 11,3 рази, найвище значення зафіксовано у січні на позначці 17,9 ГДКрг (0,7 км вище м. Хмельницький).

Також для водойм господарсько-питного водокористування в лютому зафіксовано перевищення гранично допустимих концентрацій вмісту заліза загального у 1,2 - 1,3 рази у Мар'янівському, Меджибіжському і Хмельницькому водосховищах та в с. Копистин.

Вміст магнію в поверхневих водах Південного Бугу протягом січня -лютого знаходився в межах норми, але у лютому у водах Мар'янівського водосховища його значення перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм господарсько-питного водокористування у 1,15 рази.

У поверхневих водах басейну р. Дністер спостерігався підвищений середній вміст розчинених органічних сполук, середнє значення показника БСК20 становило близько 1,01 ГДКгп.

Моніторинг радіаційного фону на території області протягом І кварталу 2015 року забезпечувався щоденно обласним центром з гідрометеорології на постійних постах спостереження. За даними радіоекологічного моніторингу потужність експозиційної дози гама-випромінювання протягом звітного періоду не перевищувала допустимих рівнів.

Концентрація радіоактивних речовин в атмосферному повітрі населених пунктів, де розміщені постійні пости спостережень ХАЕС (Нетішин, Острог, Славута, Білотин, Межеричі, Ст. Кривин, Мізоч), менша гранично допустимих концентрацій. Рівень гамма-фону в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження ХАЕС відповідав природному фону і становив – 9-11 мкР/годину.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: В Луцьку екскурсія для ...

КОМЕНТАРІ