Наприкінці 60-х у Львові діяла підпільна художня академія,– «Історична правда»

Наприкінці 60-х у Львові діяла підпільна художня академія,– «Історична правда»

24.04.15 08:48 0 588
Відомі не лише в Україні, а й у всьому світі скульптор Роман Петрук, художники Іван Марчук та Олег Мінько та ще кілька десятків митців свій творчий шлях розпочинали із навчання у підпільній художній академії у Львові. Її, наперекір радянській системі освіти, створив наприкінці 60-х років ХХ ст. художник Карло Звіринський.

«Система навчання в академії Звіринського принципово протистояла радянській мистецькій системі, що готувала солдатів від мистецтва, – пояснив мотиви піти в «андеграунд» засновника академії доктор мистецтвознавства Орест Голубець. – В ідеалі, після такого навчання художники мали би бути однаковісінькими та виконувати замовлення режиму».

Як розповідає донька Карла Звіринського, Христина Чабан, її батько у будь-який спосіб намагався відстежувати, чим живе західній світ, нові тенденції у мистецтві: через товаришів отримував вирізки з польських газет і журналів, виловлював інформацію у радіоефірі ВВС. Відтак у домашній академії художник викладав своїм учням заборонений у СРСР модернізм.

Навчання проводилися у невеличкій однокімнатній квартирі Карла Звіринського.

«Карло Йосипович нам розповідав буквально все – про останні течії у малярстві, скульптурі, музиці, філософії, літературі, в театрі. Ми отримали від нього другу школу, але правдиву і справжню», – говорить учень Карла Звіринського, ректор Львівської академії мистецтв Андрій Бокотей.

«Школа була комплексною, вона формувала радше не мистецький підхід, а цілий світогляд людини», – додає Орест Голубець.

Хоч за 25 років офіційного викладання Карло Звіринський був лише старшим викладачем, студенти називали його професором. А перша і остання виставка робіт художника за його життя відбулася лише у 1995 році, коли Карлу Звіринському було вже 72 роки.

Яким було українське мистецтво «у підпіллі», – дивіться 23 червня, о 22:00, у проекті «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» на телеканалі ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпаття: на ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ