Українським бібліотекам держава закупить книг на 9 млн

Українським бібліотекам держава закупить книг на 9 млн

24.04.15 10:36 0 578
Попри кризовий час у Міністерстві культури прийнято рішення профінансувати закупівлю нових книг для бібліотек на 9 млн гривень.

Про це повідомляє прес-служба Мінкультури.

«Цього року ми будемо орієнтуватися на потреби бібліотек і відповідно – читачів», – наголосив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко.

При такому підході бібліотеки отримуватимуть актуальну літературу, а не нерозпродані рештки мало популярних тиражів. Це сприятиме популярності бібліотек та розширить аудиторії сучасної української книги, наголошується у повідомленні.

У першу чергу розглянуті заявки на книги, які увійшли до списку незадоволеного читацького попиту, складеного на основі досліджень Національної парламентської бібліотеки та незалежних експертів. Розподіл коштів відбуватиметься між областями, які в межах визначеної суми мають обрати позиції зі списку, затвердженого експертною радою. Остаточне рішення затверджує колегія міністерства.

Зазначимо, відповідно до Порядку відбору україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек (затверджений наказом Міністерства культури від 18.06.2012), до розгляду приймаються пропозиції щодо Відбору книг (у тому числі для дітей та юнацтва), виданих протягом останніх трьох років, які за цільовим призначенням належать до науково-популярних, довідкових, літературно-художніх чи громадсько-політичних.

До розгляду не приймаються пропозиції щодо Відбору книг, які були видані за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів.

Відбір україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек та їх розподіл між бібліотеками різного рівня – національними, державними, республіканськими, обласними, міськими, районними, селищними, сільськими, у тому числі бібліотеками для дітей та юнацтва, проводить Міністерство культури України в межах видатків, передбачених у державному бюджеті Міністерству культури України на відповідний рік.

На підставі поданих пропозицій Міністерство культури України формує загальний список видань для відбору та разом із примірниками україномовних книг подає на розгляд дорадчого колегіального органу, який утворюється Міністерством культури України для забезпечення тематичної та змістовної оцінки видань, які включаються до переліку видань для поповнення фондів публічних бібліотек.

Перелік виноситься на розгляд колегії Міністерства культури України та затверджується наказом Міністерства культури України.

Експерти компанії GfK Ukraine стверджують, що половина українців у 2014 році не взяла до рук жодної книжки, ці люди не мали для цього або можливості, або бажання. Інша половина прочитала щонайменше чотири книжки.

Серед найпопулярніших видань року – книжки про Євромайдан.

Серед жанрових уподобань у першій половині року були детективи, пригодницькі та історичні романи. Наприкінці року картина дещо змінилась. За інформацією кількох торговельних мереж, у лідерах продажів опинилася сучасна документальна і публіцистична проза. Зріс інтерес до літературного відображення головної події року – Євромайдану.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Понад 400 працівників ...
Наступна новина: Понад 100 тисяч гривень ...

КОМЕНТАРІ