В одній із церков Львівщини Андрія Кузьменка зобразили Іваном Хрестителем

В одній із церков Львівщини Андрія Кузьменка зобразили Іваном Хрестителем

24.04.15 08:18 0 548
У селі Верин, що на Львівщині, місцеву церкву продовжують розписувати зображеннями сучасників – громадських діячів та політиків. До вже звичних тут владики Бориса Гудзяка, глави УГКЦ Святослава Шевчука, папи Франциска та родини Ющенків у вишиванках додались і Герої Небесної Сотні та українські співаки. До прикладу, Андрія Кузьменка зобразили в образі Івана Хрестителя.

Про це йдеться у сюжеті журналіста перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK) Ірини Сало.

«Тут у нас зображено і диригента нашої церкви. Він давно помер, я його вже навіть не застав. Це він заснував наш церковний хор. Ще тут є паламарі», – показує церковний малюнок настоятель храму отець Василь.

Та найбільше дискусій спричинив образ Івана Хрестителя, лик якого дуже схожий на обличчя покійного співака Андрія Кузьменка. Священик разом із художником, Миколою Гаврилівим, хотіли таким чином зробити церкву ближчою та зрозумілішою для звичайних людей.

Парафіяни до новаторства у своєму храмі вже звикли. Адже кілька років тому у церкві зобразили Ющенка із сім‘єю. Після роз‘яснень священика прихожани лише радіють новим обличчям.

«Там є ті, хто був прислужниками в церкві, є різні люди. Ми це роздивляємось, все подобається. Дуже гарно намальовано», – вважають прихожани храму.

Про те, що сина намалювали як святого, батьки Андрія Кузьменка дізналися, як і всі – з інтернету. Дозволу у них ніхто не питав, але вони не проти.

«Я не була злою за те, що вони його так зобразили. Однак, дуже здивувалася. Якщо вони таке роблять вже давно і у церкві вже існує така практика, то чому ж. Доволі таке, неоднозначне відчуття», – зізнається мати Андрія Кузьменка пані Ольга.

Та покійний Кузьма – не єдиний співак, зображений у церкві. Навпроти лідера «Скрябіна» в образі Володомира Великого художник намалював соліста гурту «Мері» Віктора Винника.

«Коли я про це дізнався, спочатку було доволі дивне відчуття. Однак, таке рішення художника. Мабуть, він відбирав багато образів і саме на цю історичну особу підійшов я. Ну що тепер робити? Можна потім замалювати в разі чого», – роздумує Віктор.

Мистецтвознавці наголошують, що традиція вільних розписів церков стала популярною на початку XVІ століття і поширена не лише в Україні, а й по всьому світу. Часто іконописці змальовували себе, також зображали родичів чи просто знайомих. Популярна у нас і традиція козацьких ікон, тож у випадку веринської церкви художник канонів не порушував. Водночас експерти додають: у такому розписі головне – не перейти межі.

«Якщо проводити якісь аналогії між людьми біблійних часів чи святими, то потрібно це робити дуже обережно, щоб не зайти задалеко. Можливо, варто починати з натяків», – радить іконознавець Соломія Тимо.

На Львівщині це вже не перший випадок сучасних розписів у церквах. На стінах храму Матері Божої у Львові нещодавно намалювали героїв АТО і так званих «ватників», а також персонажів «русского мира», які очікують на Суд Божий.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Не допускати пожеж на ...
Наступна новина: На Закарпатті правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ