Сьогодні відзначають Всесвітній день книги та авторського права

Сьогодні відзначають Всесвітній день книги та авторського права

24.04.15 09:52 0 618
Щорічно, починаючи з 1996 року, 23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського права.

Як пише Вікіпедія, день було проголошено на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року (Резолюція №3.18). Дата була обрана на згадку про те, що 23 квітня 1616 року помер Мігель де Сервантес, Вільям Шекспір (за Юліанським календарем), Інка Гарсіласо де ла Вега.

Рішення було прийнято з метою просвіти, розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найбільшим засобом поширення знань, найбільш надійним способом їх збереження. В резолюції відзначається також ефективність проведення в цей день книжкових виставок та ярмарок.

Як повідомляє прес-служба Міністерства культури, до Всесвітнього дня книги та авторського права Національна парламентська бібліотека України організовує виставку та проводить VIII Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Бібліотека і книга в контексті часу», присвячену темі реформування (тема року – «Шляхи реформування публічних бібліотек» (23-24 квітня).

в Одеській національній науковій бібліотеці ім. М.Горького відбудеться лекція «Сучасне авторське право». Державна бібліотека України для юнацтва о 10:00 23 квітня організовує Всеукраїнський семінар бібліотекарів «Проблеми авторського права у використанні електронних книжок», під час якого буде обговорено порядок реалізації авторських та суміжних прав; авторське право в мережі Інтернет; вдосконалення механізму регулювання цифрового використання об’єктів авторського права. Також у бібліотеці проводяться виставки «Кращі книги сучасності», «Від книги – до світла, до знань, до життя; до Всесвітнього дня книги і авторського права» та виставку-пораду «Актуальність книги в еру інформації». Окрім того, бібліотекарі проведуть літературну годину «Книга крізь час і простір».

Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка організовує книжкову виставку «Немировський Є.Л. – видатний історик книги та книговидання» та виставку дитячих книжок ХХ–ХХІ століть із фондів бібліотеки. також відбудеться лекція «Колекції вітчизняних та зарубіжних пам’яток, писемності та друку».

Національна бібліотека України для дітей проводить акцію – подорож у світ індійських казок з «екскурсоводом» – представником посольства Індії; дитячу міні-виставу за книгою Ульріха Хуба «Біля ковчега о 8.00» та літературний квест «Майстер снів і казок» (до 210-річчя від дня народження Г.Х.Андерсена).

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ