Вінничина: у 2014 році з області вивезено майже 68 тонн пестицидів (+фото)

Вінничина: у 2014 році з області вивезено майже 68 тонн пестицидів (+фото)

24.04.15 17:23 0 598
Про це, 23 квітня, в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Володимир Крисько в ході прес-конференції щодо стану екологічної ситуації в області: проблеми, перспективи та виклики сьогодення.

Участь у заході також взяла начальник відділу охорони земель, біоресурсів, заповідної справи та екологічної експертизи департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Юлія Чижик.

Розпочинаючи прес-конференцію Володимир Крисько зазначив, що в області діють дві регіональні природоохоронні програми: «Регіональна програма охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів на 2013-2018 роки» та «Регіональна програма екологічної мережі Вінницької області на 2004-2015 роки». Програми реалізовуються в основному за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Загальний обсяг коштів обласного фонду ОНПС, запланованих для реалізації природоохоронних заходів у 2014 році, склав 16096,6 тис. грн. Фактичне фінансування становило 67,4% (10851,3 тис. грн.) від запланованого, а освоєння - 24,7% (3974,3 тис. грн.).

Більша частина коштів природоохоронного фонду була спрямована на реалізацію заходів із запобігання та ліквідації забруднення навколишнього природного середовища (14789,6 тис. грн.) Зокрема: проведення робіт із реконструкції каналізаційно-насосної станції та каналізаційної мережі в м. Тульчин; завершення будівництва напірної мережі каналізації в смт. Тростянець; продовження робіт із будівництва каналізаційного колектору для відведення фекальних стоків в с. Шипинки Барського району та реконструкції очисних споруд в м. Калинівка; виготовлення проектно-кошторисної документації з реконструкції самопливного каналізаційного колектора в с. Агрономічне та очисних споруд смт. Літин та м. Ямпіль; придбання обладнання та машин для збору твердих побутових відходів в м. Погребище, смт. Сутиски, смт. Томашпіль та обладнання для очисних споруд каналізації смт. Вороновиця.

Кошти, що виділені на збереження природно-заповідного фонду (160,0 тис. грн) освоєні в повному обсязі. Проведені роботи з охорони диких тварин, занесених до Червоної книги України (зубр європейський). На дослідження і розробки у сфері охорони навколишнього природного середовища було заплановано 1000,0 тис. грн. (проведення ВОКСЛП "Віноблагроліс" заходів з виявлення запасів природних рослинних ресурсів, визначення та обґрунтування затрат на їх охорону та відтворення). Майже на 100% від запланованого обсягу (157,0 тис. грн.) освоєні кошти за напрямком "Інша діяльність у сфері охорони навколишнього природного середовища": технічно оснащені регіональні еколого-просвітницькі центри на базі загальноосвітніх шкіл м. Жмеринка, м. Ямпіль та школи-ліцею смт. Стрижавка; проведений аналіз існуючої системи поводження з твердими побутовими відходами у Вінницькій області.

Торкаючись питання знищення непридатних хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) Володимир Крисько поінформував, що у 2014 році за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища (1,5 млн. грн.) з області вивезено 67,725 тонн ХЗЗР для їх подальшого високотемпературного спалювання.

«Роботи проводились S.I.Group Consort Ltd. на території 12 сільських рад Чернівецького, Піщанського та Мурованокуриловецького районів. З Чернівецького району вивезено 51,5 тонн непридатних ХЗЗР, з Піщанського та Мурованокуриловецького районів - відповідно 5,925 та 10,3 тонн», - відмітив В. Крисько.

Для проведення наступного етапу таких робіт (перезатарення) з обласного фонду ОНПС виділено один мільйон 53 тисячі гривень. На знешкодження небезпечних речовин, які захоронені на території Джуринського могильника, з державного фонду ОНПС виділено 79,8 млн. гривень, але кошти не були освоєні, оскільки Мінприроди не делегувало Департаменту повноважень замовника робіт.

За словами директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА, згідно акту обстеження у Джуринському отруто могильнику залишилось близько 2100 тонн ХЗЗР.









Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Тернопільська область: ...

КОМЕНТАРІ