В Луцьку на засіданні круглого столу обговорили проблеми чорнобильців

В Луцьку на засіданні круглого столу обговорили проблеми чорнобильців

24.04.15 16:09 0 609
Відповідно до програми заходів з відзначення 29-ї річниці Чорнобильської катастрофи, затверджених міським головою, у комунальному закладі «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» відбувся круглий стіл щодо щодо вивчення проблем медичного забезпечення потерпілих громадян.

Участь в обговоренні взяли постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, працівники реабілітаційного центру «Чорнобиль», в. о. начальника управління охорони здоров'я міської ради Микола Якимчук, перший заступник голови ВОДТ «Спілка Чорнобиль» Ростислав Кухтей, начальник відділу компенсацій, оздоровлення, переселення та забезпечення житлом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Нікітюк, член громадської ради облдержадміністрації Володимир Ліщук, начальник відділу фінансів програм соціально-економічного розвитку та соціального захисту населення департаменту фінансів обласної державної адміністрації Леся Горбачова, головний спеціаліст відділу соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС департаменту соціальної політики міської ради Ірина Малащицька, головний лікар КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська, депутат міської ради Валерій Бондарук та заступник головного лікаря КЗ «ЛЦПМСД» Тетяна Трач.

За інформацією терапевта з надання медичної допомоги ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС Валентини Кравченко, станом на 01.04.2015 року на обліку перебуває 539 ліквідаторів та 114 переселених з 30-кілометрової зони, з них працездатних – 445 осіб. Здійснення комплексних оглядів забезпечує терапевт кабінету з надання медичної допомоги ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС та евакуйованим з 30-ти км зони та лікарі консультативного відділення, включаючи отоларинголога, офтальмолога, ендокринолога, гінеколога, хірурга, онколога та при показах: кардіолога, пульмонолога, гастроентеролога. Надання допомоги потерпілому населенню ІІІ Б категорії відбувається в центрах ПМСД міста та амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини за місцем проживання.

У КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка» на обліку перебуває 2232 дитини відповідної категорії, з яких у минулому році диспансеризовано 145. Усі діти-інваліди у 2014 році були забезпечені санаторно-курортним лікуванням.

Ростислав Кухтей озвучив проблеми, що турбують спілку. Зокрема, мова йшла про збереження реабілітаційного центру для обслуговування «чорнобильців. Адже за його словами, дуже зручно відвідувати лікаря, який знає всі проблеми цієї категорії, а на разі спостерігається тенденція до скорочення цієї посади у зв'язку з повним переходом до моделі сімейної медицини. Крім того, він зачитав відповідь на лист спілки Міністерства фінансів щодо фінансування та виписки рецептів цій категорії громадян, а також безкоштовних медичних оглядів проведення необхідних інструментальних та лабораторних досліджень. Згідно ним держава не має можливості додатково фінансувати «чорнобильців», однак це можливо зробити за кошти місцевих бюджетів, тож незабаром спілка звернеться до міського голови та депутатів міської ради з відповідною ініціативою.

Щодо отримання ліків за пільговими рецептами, то Валерій Бондарук зауважив, що на сьогоднішній день немає фіксованої задекларованої ціни, а тому аптеки згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 02.07.2014 року № 240 не можуть відпускати ліки за державні кошти.

Присутні на круглому столі порушували питання не лише щодо медичного, а й соціального забезпечення, пільг на оплату комунальних послуг, на які отримали відповіді від спеціалістів профільних відділів та управлінь. Ті питання, що потребують допомоги місцевої чи обласної влади, взято на контроль.

Управління охорони здоров'я міської ради (724653)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Степан Барна: «Діти ...

КОМЕНТАРІ