У Рівненській області щоб шлях від диплому до роботи був без перешкод

У Рівненській області щоб шлях від диплому до роботи був без перешкод

25.04.15 14:12 0 697
«Працевлаштування випускників вищих навчальних закладів Рівненської області: оцінка, проблеми та перспективи вирішення» - ця тема зібрала за круглим столом широке представництво соціальних партнерів служби зайнятості, роботодавців, науковців та студентську молодь. Зустріч, яка відбулася в обласній раді 23 квітня, ініційована обласним центром зайнятості та постійною комісією обласної ради з питань науки, освіти, культури і духовності. Засідання пройшло під головуванням заступника голови обласної ради Степана Павлюка, голови постійної комісії Світлани Левицької та директора обласного центру зайнятості Івана Ткачука.

Як розповів директор обласного центру зайнятості Іван Ткачук, є дисбаланс між кадровим потенціалом, який готують вищі навчальні заклади, та потребою ринку праці. Реальність така – 40 відсотків випускників не працюють за отриманою спеціальністю. Тому молоді представники цих спеціальностей після закінчення навчальних закладів змушені перекваліфіковуватись. Як наслідок, з кожним роком збільшується кількість звернень випускників до центрів зайнятості за допомогою у пошуку першого робочого місця. Так, на обліку в центрах зайнятості Рівненської області у 2014 році перебувало 2,3 тис. безробітних випускників ВНЗ, що більше на 8,7% ніж у 2013 році.

Іван Ткачук наголосив, що необхідно також звернути увагу на тенденцію престижних професій, ринок праці спеціалістами яких перенасичений. Так, станом на 1 січня 2015 року на одне вільне робоче місце із числа безробітних претендувало 128 фахівців із соціальної сфери, 77 вчителів середніх навчально-виховних закладів, 66 менеджерів зі збуту, 58 головних бухгалтерів, 40 продавців-консультантів, 33 вихователі, 31 юрист, 26 медичних сестер.

Заступник голови обласної ради Степан Павлюк зазначив, що відсутній прогноз на ближчу перспективу з напрямів стратегічного соціально-економічного розвитку регіону, відтак – потреби в кадровому забезпеченні. Для прикладу, на Рівненщині є 4 медичні коледжі, що готують медпрацівників, яких працевлаштувати немає де. Недостатньо дієвими залишаються механізми мотивації роботодавців в прийнятті на роботу молоді без практичного досвіду за обраним фахом.

Беручи до уваги те, що Рівненська область має аграрне спрямування, на засіданні йшлося і про кадри для сільської місцевості. На жаль, це питання залишається проблемним. Для прикладу - такий важливий вектор, як Порядок надання одноразової адресної допомоги молодим працівникам, залученим до роботи в селах і селищах, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 року. У документі зазначалося, що фахівцю надається одноразова адресна допомога у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за рахунок коштів державного бюджету у готівковій формі та житло на строк його роботи. Якщо ж молодий працівник пропрацює в такому населеному пункті не менше ніж 10 років, то житло передається йому у власність. Звичайно, це було б значною підтримкою молодих працівників сільської місцевості. Однак, це законодавче нововведення залишилось на папері.

Зважаючи на нестабільність економічної ситуації, невизначеність пріоритетів соціально-економічного розвитку в країні, що призводить до зниження зацікавленості роботодавців у забезпеченні роботою молоді, створенні для неї робочих місць, учасники круглого столу ухвалили рекомендації, серед яких:

1. Рекомендувати департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації, департаменту економічного розвитку і торгівлі обласної державної адміністрації спільно з обласним центром зайнятості на етапах прогнозування соціально-економічного розвитку області на 2015 рік та наступні роки визначати пріоритетні сфери економічної діяльності з метою:

- проведення оцінки потреби у фахівцях відповідного профілю;

- розробки програми створення робочих місць.

2. Рекомендувати обласному центру зайнятості:

- надавати вищим навчальним закладам області аналітичні довідки щодо потреб в працевлаштуванні на ринку праці області (щорічно).

- створити за результатами анкетування банк даних підприємств, установ, організацій, які можуть організувати стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів у вільний від навчання час за професіями (спеціальностями), за якими здобувається освіта на умовах визначених договором про стажування.

3. Рекомендувати департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації,обласному центру зайнятості, вищим навчальним закладам проводити популяризацію волонтерства, роботу на громадських засадах (в тому числі через засоби масової інформації).

4. З метою покращення професійних навичок у випускників навчальних закладів рекомендувативищим навчальним закладам області:

- практикувати проведення виробничих та переддипломних практик;

- сприяти організації стажування студентів вищих навчальних закладів у вільний від навчання час за спеціальностями, за якими здобувається освіта, на основі укладених з потенційними роботодавцями договорів;

- проводити на випускних курсах факультативні заняття з професійної підготовки (із залученням провідних фахівців-практиків);

- проводити за підтримки роботодавців конкурси професійної майстерності (зокрема, науково-практичних робіт, бізнес-проектів тощо) на умовах працевлаштування переможців;

- практикувати мотивоване обґрунтоване складання «плану кар'єри» для кожного студента ВНЗ.

5. Для забезпечення ефективної участі суб'єктів господарської діяльності в програмі працевлаштування випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів рекомендувати обласній державній адміністрації звернутись до центральних органів виконавчої влади з пропозиціями фінансової підтримки роботодавців, які працевлаштовують випускників ВНЗ та ПТНЗ, а саме: відновлення механізму надання дотації роботодавцям для забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

У рамках Круглого столу відбулося нагородження переможців щорічного обласного конкурсу «Кращий роботодавець першого робочого місця». Вони отримали Дипломи, Почесні грамоти та Подяки обласної ради і обласного центру зайнятості. Загалом. Комітет конкурсу у різних номінаціях відзначив 22 роботодавці: організації, заклади та підприємства різних форм власності.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині через ...
Наступна новина: Львів: травмувався водій ...

КОМЕНТАРІ