На Вінниччині відзначили 95-ту річницю польсько-українського військового союзу (+фото)

На Вінниччині відзначили 95-ту річницю польсько-українського військового союзу (+фото)

28.04.15 11:24 0 608
У суботу, 25 квітня у Вінниці перебував Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща Генрік Літвін. Дипломат разом з небайдужими вінничанами, представниками польської громади та керівництвом області і міста, зокрема головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм, головою обласної ради Сергієм Свитком та в.о. міського голови, секретарем міської ради Сергієм Моргуновим, стали учасниками академії, присвяченої підписанню 24 квітня 1920 року українсько-польського військового союзу. Угода, яка за словами істориків стала визначною віхою в українській історії, адже союз відкинув всі стереотипи і заклав підвалини партнерських польсько-українських стосунків, показавши, що співробітництво поляків і українців може помножити сили обох сторін.

У рамках заходу відбулася хода учасників військово-історичної реконструкції Війська Польського та Дієвої Армії Української Народної Республіки історичним центром міста.

«Я дуже радий, що ми зібралися всі разом, щоб відзначити цю важливу річницю. Це був важливий союз для зміцнення захисту і можливості незалежності Польщі і України. Але треба пам'ятати, що він не переміг. Чому? Я думаю, що головною причиною стало те, що Польщі тоді вдалося підтримати Україну, але не вдалося мобілізувати для підтримки України західну Європу. Європа поставилася байдуже до питання української незалежності. ми знову маємо перед собою завдання підтримати Україну, але тепер західна Європа мобілізована. Тому я переконаний, що польська підтримка буде результативною на цей раз і Україна зможе захистити свою незалежність», – наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща Генрік Літвін.

Під час офіційного візиту до Вінниці іноземний дипломат з представниками місцевої влади поклали квіти до меморіальної дошки на честь зустрічі очільника Уряду і Головного отамана Армії УНР Симона Петлюри і Маршалика Польщі Юзефа Пілсудського, яка знаходиться на фасаді будівлі залізничного вокзалу та меморіальних дощок Ю. Пілсудському та Є. Марковичу.

Також, на Майдані Незалежності з нагоди 95-ї річниці польсько-українського військового союзу було презентовано історичну виставку «За нашу і вашу свободу.























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ