На Тернопільщині вшанували поета – прадіда житомирського депутата-свободівця Максима Вілівчука

На Тернопільщині вшанували поета – прадіда житомирського депутата-свободівця Максима Вілівчука

28.04.15 14:55 0 644
26 квітня в селищі Попівці Кременецького району, що на Тернопільщині відзначали 125-річчя від дня народження поета Юхима Ваврового (справжнє прізвище Виливчук).

Приїхав на батьківщину письменника і житомирський депутат Корольовської райради, свободівець Максим Вілівчук, який є його правнуком. Максим привіз видану прадідову збірку віршів та відкрив меморіальну дошку на бібліотеці.

"Я щиро вражений тією повагою до мого діда, яку я побачив. Про нього, нажаль, ще мало знають, але на батьківщині пам'ятають – це приємно. На святі зібралося усе село. Учні цитували прадідові вірші і що саме цікаво – виявилось, що є багато пісень, покладених на його вірші", – розповідає свободівець.

Максим подарував односельчанам Юхима Ваврового видану збірку "Наче скошений цвіт", про яку так той мріяв, а ті в свою чергу, подарували свободівцю рукописи прадіда.

"Я був просто розчулений таким подарунком. Тепер обіцяю – буде друга збірка. Дід любив Україну, відсидів 20 років у таборах. Напевно націоналізм передається з покоління в покоління по генах, бо ж недаремно, і я обрав націоналістичну партію", – зазначив Максим Вілівчук.

Поета Юхима Ваврового (справжнє прізвище Виливчук) нині мало хто знає. Виходець з бідної селянської родини, народився 31 березня (за старим стилем, або 12 квітня за новим) 1890 року в селі Попівці колишнього Крем'янецького повіту, а нині це село Крем'янецького району. Був учасником трагічних подій початку 20 віку в Україні, робітничим поетом. Після 1917 року, 20 літ поневірявся у сталінських таборах. Але навіть у найскладніших ситуаціях підневільного життя не втратив віри у людяність, добро і справедливість.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Іван Крисак: «Зміцнення ...
Наступна новина: Луцьк: микола Романюк ...

КОМЕНТАРІ