На Хмельниччині рятувальники ДСНС перейняли досвід колег із Республіки Польща у сфері реагування та попередження надзвичайних ситуацій Добровільною пожежною охороною

На Хмельниччині рятувальники ДСНС перейняли досвід колег із Республіки Польща у сфері реагування та попередження надзвичайних ситуацій Добровільною пожежною охороною

29.04.15 08:08 0 597
28 квітня в конференційній залі Хмельницького Університету управління і права відбулась І Міжнародна конференція «Основні завдання та перспективи розвитку системи пожежної та техногенної безпеки в умовах проведення адміністративно-територіальної реформи». Участь у заході взяли заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко, перший заступник голови обласної ради Віктор Адамський, керівництво Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області та начальники районних секторів структури, начальник обласного антимонопольного комітету Віталій Олуйко, представники підрозділів служби цивільного захисту з трьох воєводств Республіки Польща, а також керівники райдержадміністрацій Хмельниччини.

Доповідачами від Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області було зазначено, що порядок та критерії щодо функціонування державних підрозділів оперативно-рятувальної служби цивільного захисту України потребують докорінного реформування з урахуванням європейських стандартів надання соціальних послуг населенню та з урахуванням децентралізації. На Хмельниччині існує відповідне пожежне та техногенне навантаження, на можливі загрози реагують 38 державних пожежно-рятувальних частин, аварійно-рятувальний загін, 103 місцеві пожежні команди та два рятувальні відділення на р. Дністер. Щодня на цілодобовому чергуванні знаходиться 254 працівників державної пожежно-рятувальної служби. За статистикою час прибуття підрозділів до місця пожежі в сільській місцевості сягає в середньому 30-40 хвилин.

За результатами децентралізації Хмельницька область матиме три райони і, попередньо, 40-50 громад. В свою чергу, формування системи реагування на надзвичайну ситуацію має враховувати основний чинник – надання допомоги за час, який не перебільшує 30 хвилин. І цей чинник має право існувати лише в перехідний період. Європейська практика та формат функціонування пожежно-рятувальних служб держав євро унії засвідчують, що час до їзду до місця виклику практично становить 10-12 хвилин. І це реальний показник. Тому, необхідно рухатись у напрямку збільшення кількості пожежних частин (пожежних постів). Варто зазначити, що держава не в змозі забезпечувати утримування такої кількості підрозділів. Та й відповідно до ст. 43 Закону «Про місцеве самоврядування», завдання щодо пожежної охорони та рятувальних служб покладені на органи місцевої влади. До прикладу, в Меджибозькій громаді, для забезпечення надання допомоги за 15 хвилин необхідно створити шість пожежних команд.

У свою чергу, доповідачі з польської сторони ділилися позитивним досвідом своєї країни у сфері реагування та попередження надзвичайних ситуацій Добровільними рятувальними організаціями. Активно долучилися присутні до обговорення діяльності та співпраці Добровільної пожежної охорони з Державною пожежною охороною Республіки Польща, про що доповідав Адам Домагала, президент повітового відділу об’єднання Добровільної пожежної охорони в місті Мєхув, депутат ради Малопольського воєводства.

Зокрема, пан Домагала повідомив, що Добровільна пожежна охорона в Польщі або OSP – це добровільні об’єднання громадян, основною діяльністю яких є боротьба з пожежами, стихійними лихами та іншими локальними небезпечними ситуаціями. Добровольці забезпечені спеціальною рятувально-пожежною технікою, і 30-40% виїздів на надзвичайні події здійснюють саме вони. «Більшість членів OSP – фермери, які працюють у своїх приватних господарствах, та коли трапляється лихо, вони отримують SMS-повідомлення від чергового і чимдуж їдуть на допомогу. Траплялися випадки, коли виникало одночасно 20-30 подій, і без допомоги Добровільної пожежної охорони професійні рятувальники не впоралися б», - продовжив Адам Домагала.

У системі Добровільної пожежної охорони діють молодіжні структури пожежної охорони, саме про них розповів Піотр Сова, член управління мєйсько-гмінного об’єднання добровільної пожежної охорони Мєхува, представник міської ради Мєхува. «Передача досвіду дітям та молоді – це найкраща інвестиція в майбутнє Пожежної охорони країни. Діти, які беруть участь у Молодіжних Пожежних командах, ознайомлюються з засадами функціонування протипожежної охорони, знайомляться із спеціальною технікою та інструментом, вчаться поведінці в екстремальних і небезпечних ситуаціях. Підлітки і діти від семи років вчаться бути відповідальними, дисциплінованими, а також підвищують свій рівень фізичної підготовки завдяки участі в спортивно-пожежних змаганнях», - продовжив Піотр Сова.

Крім того, віцепрезидент управління мєйсько-гмінного об’єднання Добровільної пожежної охорони в Мєхуві Мірослав Гренда ознайомив присутніх із Статутом Добровільної пожежної охорони та Статутом мєйсько-гмінного об’єднання Добровільної пожежної охорони. Зокрема, до головних завдань OSP належать: діяльність, що має на меті запобігання пожежам і співпрацю з Державною Пожежною Службою, місцевою владою та іншими суб’єктами, участь у рятувальних діях, що відбуваються під час пожеж, екологічних загроз, стихійних лих, ДТП тощо. Крім того, інформування населення про існуючі пожежні та екологічні загрози, а також про охоронні і превентивні заходи, діяльність, спрямована на захист навколишнього середовища тощо. Неабияк здивував членів Конференції той факт, що у багатьох відділеннях OSP створені спортивні секції, театральні колективи, діють пожежні оркестри, вокально-інструментальні групи, до того ж кожна Добровільна пожежна охорона має свій гімн, ноти якого вписані до Статуту.

Служба порятунку України почала робити впевнені кроки на шляху до побудови європейської системи цивільного захисту. Тому, досвід польських колег у сфері реагування та попередження надзвичайних ситуацій Добровільною пожежною охороною для України є дуже важливим. Рятувальники щиро вдячні польським колегам і вже відчувають їх надійну підтримку та допомогу, адже братні народи завжди підтримуватимуть одне одного та допомагатимуть подолати будь-які складності та перепони.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: В Луцьку сімейно-весільний ...

КОМЕНТАРІ