На Вінничині приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці

На Вінничині приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці

29.04.15 10:25 0 635
Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці задля привернення уваги світової громадськості до масштабів проблеми, а також з метою акцентування уваги до створення і просування культури охорони праці, яка може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам'яті загиблих працівників, проведеного американськими і канадськими працівниками в 1989 році в пам'ять про робітників, загиблих та постраждалих на роботі, а вперше він відзначався у 2003 році.

Україною підтримано ініціативу Міжнародної організації праці і 28 квітня відповідно до Указу Президента від 18 серпня 2006 року № 685/2006 визначено як День охорони праці.

У 2015 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією Міжнародної організації праці відзначатиметься під девізом – Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці.

характерною особливістю сучасного виробництва в Україні є наявність шкідливих і небезпечних умов праці. Окрім того, існуюча ситуація в нашій країні за короткий час може призвести до реального дефіциту трудових ресурсів.

Впродовж майже всього періоду незалежності України рівень виробничого травматизму мав стійку тенденцію до зниження, але останнім часом темпи зменшення кількості травмованих та загиблих на виробництві досягнули критичного рівня, адже кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком, які сталися у 2014 році вже перевищила кількість смертей на виробництві за попередній рік.

У деяких галузях виробництва зростання кількості загиблих із розрахунку на 1000 працюючих становить, зокрема, у вугільній галузі – 61 %, у соціально-культурній сфері – 60 %, в енергетиці – 43 %, на підприємствах зв’язку – 80 %, у газовій та деревообробній промисловості – більше, ніж у два рази.

Тому проблема збереження здоров’я і життя працездатних громадян має особливе значення, а тематика Дня охорони праці у 2015 році, як ніколи, є актуальною.

Культура охорони праці - це створення чітко сформульованої системи прав, обов'язків та сфер відповідальності, де принцип профілактики має найвищий пріоритет.

Але безпечні і здорові умови праці визначаються не тільки прийнятою законодавчою базою, а й загальним рівнем цивілізованості, виробничої культури та рівнем соціально-економічного розвитку суспільства.

В першу чергу мова йде про ставлення роботодавців та працівників до питань охорони праці, їх настрою на роботу без нещасних випадків.

Досягнути такої узгодженої політики можливо шляхом спільного формування та розвитку культури охорони праці через впровадження превентивних заходів, головний девіз яких: навчити, захопити, зробити звичними та невід’ємними питання охорони праці у нашому житті.

Необхідно розповідати керівникам, закріплювати на рівні свідомості кожного працівника, що заходи з охорони праці та їх дотримання не повинні бути лише для відмітки, що належна культура охорони праці потрібна, насамперед, саме їм, адже ніякі компенсації не повернуть втрачені здоров’я та життя.

Працівники, роботодавці, громадськість повинні пам’ятати, що людське життя - це найвища соціальна цінність. У суспільстві має зростати усвідомлення того, що співпраця та діалог між усіма учасниками у питаннях охорони праці є пріоритетними, адже покращення умов праці та її безпека одночасно зберігають здоров’я працівників і підвищують продуктивність праці та якість продукції, забезпечуючи тим самим конкурентоздатність виробництва, інвестиційну привабливість держави.

Зважаючи на важливість питань, організатори Дня охорони праці в Україні звертаються до керівників і працівників, підприємств, установ, організацій всіх форм власності, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, профспілкових організацій, об’єднань роботодавців із закликом підтримати ініціативу та зосередити максимум зусиль на виконанні вимог Конституції України щодо забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці та виконання вимог Закону України «Про охорону праці».

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства. Саме тому важливо пам’ятати, що розвиток культури охорони праці у суспільстві - це запорука збереження здоров’я працівників.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині зіткнулися ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ