Хмельниччина: комунальники області прозвітували про безперебійне проходження опалювального сезону 2014-2015

Хмельниччина: комунальники області прозвітували про безперебійне проходження опалювального сезону 2014-2015

30.04.15 10:29 0 633
28 квітня голова обласної державної адміністрації Михайло Загородний провів розширене засідання колегії.

Про підсумки безперебійного проходження опалювального сезону 2014-2015 років прозвітував заступник начальника управління житлово-комунального господарства ОДА Григорій Ващук, який повідомив, що у минулому році було забезпечено надійну технічну підготовку усього житлово-комунального комплексу до роботи в умовах осінньо-зимового періоду. У результаті протягом опалювального сезону було досягнуто безперебійне теплопостачання усього житлового сектору, бюджетної сфери та інших об'єктів теплопостачання області, не зафіксовано жодного випадку відключення споживачів від систем теплопостачання на тривалий час. Незначні аварії, які виникали, оперативно ліквідовувались.

Для підготовки до зими житлового фонду та закладів соціальної сфери було використано 41,4 млн грн власних коштів підприємств та коштів місцевих бюджетів. На підготовку об'єктів теплоенергетики та об'єктів водопровідно-каналізаційного господарства витрачено 15,4 млн гривень та 5,4 млн гривень відповідно власних коштів підприємств теплоенергетики та коштів місцевих бюджетів.

У період опалювального сезону, як наголосив Григорій Ващук, на особливому контролі перебувало питання розрахунків за спожитий природний газ. За опалювальний період 2014-2015 року (станом на 01.04.2015) підприємствами комунальної теплоенергетики спожито 122,2 млн куб.м природного газу на суму 346,6 млн грн, оплачено 273,1 млн. гривень. Борг за спожитий природний газ за опалювальний сезон 2014/2015 років підприємств комунальної теплоенергетики складає 73,5 млн грн, рівень розрахунку - 73,5%, а з врахуванням невідшкодованої різниці в тарифах, заборгованості державного та місцевих бюджетів, пільг та субсидій, рівень розрахунку становитиме понад 100 відсотків.

Загальний борг за спожитий підприємствами комунальної теплоенергетики природний газ, з урахуванням боргів минулих періодів, складає 123,6 млн гривень.

Кращий рівень розрахунків за спожитий природний газ забезпечували Білогірське КП „Тепломережа” (106,2%), Славутське ЖКО (116%) та Ярмолинецьке МП «Теплокомуненерго» (101,1%).

Як і в минулому опалювальному періоді, найгірше розраховувалось ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» (28,2%). Борг за спожитий природний газ на цьому підприємстві становить 45,6 млн. гривень – це третина боргу усіх підприємств комунальної теплоенергетики області.

Із запланованих заходів з переведення об'єктів теплопостачання на альтернативні види палива реалізовано 94,1%. Зокрема, встановлено або переведено на альтернативні види палива 31 твердопаливний котел, встановлено 4 електрокотли для гарячого водопостачання. На всі заходи за кошти підприємств та кошти місцевих бюджетів було витрачено 84,6 млн гривень.

Із запланованих 15,167 млн грн. на заходи з енергозбереження з державного бюджету надійшло 11,4 млн грн коштів субвенції. Усі вони були спрямовані на впровадження заходів із заміщення природного газу у комунальній теплоенергетиці. Зокрема, за рахунок цих коштів було встановлено 23 твердопаливних котли та 4 котли переведено на тверде паливо; на МКП ”Хмельницьктеплокомуненерго” встановлено 40 геліосистем та 4 електрокотли.

Загалом, за словами Григорія Ващука, впровадження усіх цих заходів дало можливість у 2014 році, порівняно з 2013 роком, зекономити 24 млн м.куб. природного газу або 16%.

Борги за електроенергію підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області станом на 1 березня 2015 року складають 10,7 млн. гривень. При цьому, сума невідшкодованої різниці в тарифах - 70,1 млн. грн., яка у 6,5 разів перевищує зазначений борг.

Повному погашенню заборгованості за природний газ та електроенергію сприятиме встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послуги теплопостачання, водопостачання та водовідведення для усіх категорій споживачів. У 2014 році така робота розпочалась, тарифи на житлово-комунальні послуги підвищені у переважній більшості населених пунктів області. Зокрема, тарифи на послуги теплопостачання зросли від 16 до 61 %, послуги водопостачання та водовідведення від 22 до 100 відсотків.

На даний час на базових підприємствах області тариф на теплову енергію для населення становить 329,66 грн/Гкал, на послуги водопостачання – 3,84 грн/м3, на послуги водовідведення – 4,09 грн/м3 , на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій середньозважений тариф - 1,03 грн/м2.

Доповідаючи про організацію підготовки об'єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період, Григорій Ващук наголосив, що з перших днів після завершення минулого сезону буде розроблено комплекс заходів з урахуванням проведених обстежень, виявлених недоліків, які мали місце у минулому сезоні.

Першочерговими заходами у тепловому господарстві посадовець назвав ремонт котелень, теплових мереж, створення запасів палива на початок опалювального сезону, у водопровідно-каналізаційному господарстві – підготовка водопровідних та каналізаційних мереж, насосних станцій, очисних споруд, свердловин та водозаборів. Особливу увагу варто звернути на підготовку до зими соціальної сфери та житлового фонду, проведення ремонту та утеплення фасадів, покрівель, утеплення вікон, оснащення інженерних вводів багатоповерхових будинків та об'єктів соціальної сфери засобами обліку та регулювання споживання теплової енергії, розширення практики надання паспортів готовності об'єктів до опалювального сезону.

Заступник голови – керівник апарату ОДА Леся Стебло інформувала присутніх про стан дотримання свободи слова в області. Директор Департаменту освіти і науки ОДА Олег Фасоля доповів про завдання забезпечення якісного оздоровчого процесу під час кампанії «Літо-2015».

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинь: засуджено ...
Наступна новина: Чернігівські юнаки та ...

КОМЕНТАРІ