Валерій Коровій прочитав лекцію для студентів та викладачів Донецького національного університету та ВУЗів Вінниці (+фото)

Валерій Коровій прочитав лекцію для студентів та викладачів Донецького національного університету та ВУЗів Вінниці (+фото)

30.04.15 16:17 0 536
В актовій залі університету сучасних знань, де розміщено частину навчальних лабораторій ДонНУ, 29 квітня відбулась зустріч голови облдержадміністрації Валерія Коровія зі студентами та викладачами ВУЗу.

Представляючи лектора-губернатора , ректор Донецького національного університету Роман Гринюк підкреслив: «В рамках діяльності бізнес-академії ми запрошуємо фахівців з різних галузей знань - науковців,практиків. Тож шня зустріч для вас, як майбутніх фахівців економічного профілю, буде дуже корисною, оскільки стосуватиметься не лише економічної теорії,але й практичної її сторони».

Голова облдержадміністрації, кандидат економічних наук Валерій Коровій розпочав свою лекцію із короткого екскурсу в недалеке минуле Вінниччини, зокрема, - з часів жорстокої економічної кризи початку 90-х років. На конкретних прикладах він пояснив аудиторії передумови та причини цього явища, торкаючись наслідків та проблем, до яких призвела структурна криза в економіці:

«В радянські часи Вінниччину називали «цукровим Донбасом», у 1992 році область виробляла 840 тис. тонн цукру – третина усього виробництва України на той час. Працювали 39 цукрових заводів (для порівняння – в 2014 році діючих цукроварень залишилось всього 9). Тоді ж працювали на повну потужність вінницький «Хімпром», радіоламповий завод, «Термінал». Проте, з 1 січня 1992 року, внаслідок лібералізації системи економічних відносин, почались незворотні процеси, які болісно вдарили по економіці Вінниччини: морально застаріла продукція не могла конкурувати на ринку, виробництво молочної продукції впало в 5 разів, цукру і м'яса – в 4, заборгованість по виплаті заробітних плат у сільській місцевості сягала 8 місяців, у бюджетній сфері – 5 місяців».

Далі Валерій Коровій на конкретних прикладах показав, як область крок за кроком долала економічні негаразди, назвавши локомотивом економічного зростання 2008 року іпотечні ринки.

Голова ОДА окреслив перспективи розвитку Вінницької області та міста Вінниці, поділився зі студентами першими успіхами Вінницьких громад на шляху до децентралізації влади.

«Запроваджено нову форму фінансового забезпечення місцевих бюджетів та кардинальні зміни взаємовідносин державного бюджету з місцевими. Основою цих змін є – посилення місцевих бюджетів, зміцнення їх фінансової основи, розширення джерел наповнення місцевих бюджетів шляхом введення нових місцевих податків. Це дозволило вже в першому кварталі 2015 року виконати річні бюджетні призначення по доходах 5 сільрадам, в цілому ж доходи до місцевих бюджетів збільшились по області на 50 %»,- зауважив Валерій Коровій.

Він також детально зупинився на питанні добровільного об'єднання громад та економічних стимулах заохочення цього процесу.

Голова облдержадміністрації окремо зупинився на характеристиці інвестиційної політики області. Він назвав приклади успішного функціонування на Вінниччині підприємств з іноземним капіталом, які є прикладом високотехнологічної системи організації праці. Гордістю Вінниччини він назвав такі підприємства, як ТОВ "Барлінек Україна" (Польські інвестиції), ТОВ "Аграна Фрут Україна" (Австрійський капітал), Вінницький олійножировий комбінат (під торговою маркою «Віолія» виробляє понад 40 видів продукції, що складає 2% світової переробки соняшника), ВАТ "Вінницька кондитерська фабрика" - торгівельна марка "Roshen"( інвестиції концерну "Укрпромінвест" та іноземні інвестиції становлять майже 40 млн. дол. США).

Ці та інші підприємства виробляють конкурентоспроможну продукцію, створюють для жителів міста Вінниці та області тисячі нових робочих місць.

За словами Валерія Коровія, на фоні загального спаду виробництва у нинішній непростий час, Вінниччина демонструє динамічний розвиток. Так, обсяг зростання промислового виробництва за перший квартал поточного року становить 14,9%, сільського господарства - на 14%, це перше місце в Україні.

Завершуючи розмову, голова ОДА висловив глибоку впевненість у правильності курсу нинішнього керівництва країни та області на кардинальні реформи. Він побажав студентам миру, світлої долі та успіхів у навчанні.



















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міський голова Микола ...
Наступна новина: На Тернопіллі рятувальники ...

КОМЕНТАРІ