На Тернопіллі ОДА сприятиме закіпівлі туберкуліну

На Тернопіллі ОДА сприятиме закіпівлі туберкуліну

30.04.15 12:46 0 531
У зв'язку з недостатнім забезпеченням імунобіологічними препаратами (туберкулін, вакцина БЦЖ) протягом останніх кількох років ситуація щодо стану профілактики туберкульозу в області викликає занепокоєння, адже на фоні зниження кількості захищених (імунізованих)осіб, створюється сприятливі умови для поширення збудника в зовнішньому середовищі, в результаті - розширення резервуару туберкульозної інфекції.

Про це повідомила начальник відділу епідеміології та санітарної охорони території ГУ Держсанепідемслужби в області Марія Павельєва під час наради з виконувачем обов'язків заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Іваном Бабійчуком, що 29 квітня відбулась в ОДА.

За її словами, одним з найефективніших методів раннього виявлення туберкульозу, як первинного інфікування, так і захворювання на початкових стадіях, залишається щорічна туберкулінодіагностика серед дітей.

«На території області організовано проведення туберкулінодіагностики дитячого населення, очищений туберкулін закупляється за кошти місцевих бюджетів, - наголосила Марія Миколаївна. - На початок 2015 року в області залишок туберкуліну - 17 778 доз, за І квартал 2015 року закуплено 6 568 доз очищеного туберкуліну на суму 66088,21 грн, відсоток забезпечення туберкуліном по області станом на 01.04.2015р. – 9,5%, річна потреба для охоплення туберкулінодіагностикою дитячого населення віком від 0 до 14 років із врахуванням розливу – 257 160 доз».

Начальник управління організації держсанепіднагляду Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області Галина Чайкіна зазначила, що враховуючи проблемне забезпечення імунобіологічними препаратами, наявний туберкулін в області не використовується, відтак залишок станом на 01.04.15р. – 19 666 доз.

«З початку року проведено лише 2 233 проби Манту дітям (0 - 14р.), що становить 1,9% від річного плану (116 865). Туберкулінодіагностикою у віці 7 років охоплено 140 дітей, що становить 1,3 % від річного плану (10 967), ревакцинація у даній віковій групі не проводилась ( через відсутність вакцини БЦЖ), - розповіла Галина Володимирівна. - На території області проблемною залишається імунізація проти туберкульозу, відсутня вакцина БЦЖ, яка фінансується із Держбюджету та постачається централізовано. З початку року в області народилось 2709 дітей, щеплено в пологових стаціонарах лише 164 дитини (вакцина придбана за кошти із місцевого бюджету), відсоток вакцинації становить 6,1%».

У свою чергу, Іван Бабійчук наголосив, що сприятиме тому, аби райдержадміністрації виділили кошти на проведення туберкулінодіагностики дитячого населення.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Прокуратура домоглася ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ