Дискусія "Українська дивізія "Галичина" об'єднала тернопільських патріотів

Дискусія "Українська дивізія "Галичина" об'єднала тернопільських патріотів

30.04.15 08:33 0 788
28 квітня 2015 року в Тернополі з нагоди 72-ї річниці з дня створення Української дивізії "Галичина" відбувся круглий стіл на тему: "Українська Дивізія "Галичина". Під час заходу відбулася презентація книжки Ярослава Середницького "Павло Шандрук. Перша світова і три Російсько-Українські війни". Участь в обговоренні взяли науковці, історики, краєзнавці, громадські активісти і пересічні мешканці міста. Захід відбувся з ініціативи Тернопільської міської організації ВО "Свобода".

"Цьогорічна зустріч за круглим столом відрізняється від попередніх, бо події в Україні змушують людей змінювати погляд на історію. Тих, хто боявся говорити правду, вже нічого не стримує, – тепер усі сміливо називають речі своїми іменами і безумовно визнають, що дивізія "Галичина" – справжні патріоти, якими ми пишаємося. Хочу нагадати людям, які звинувачували дивізійників у співпраці з німцями, що спроба зародити українське військо почалася з батальйонів "Нахтіґаль" і "Роланд". Після цього чимало оунівців і бандерівців доєдналися до дивізії, бо тільки в німецькій армії можна було здобути цінний військовий досвід. Можу сказати, що українці Гітлеру як Фюреру не присягали – присягали йому як головнокомандувачу, бо знали, що так отримають усе, що треба, аби захищати свою землю. Хочу звернути увагу на книжку Ярослава Середницького "Павло Шандрук. Перша світова і три Російсько-Українські війни". Тут усе чітко описано про постійне протистояння між Україною і Росією, є відповіді на багато важливих запитань, маємо знати свою історію і своїх героїв", – зауважив дослідник дивізії "Галичина" Ігор Аркуша.

"Ми повинні розуміти, що воювали українці на стороні німців виключно зі своїх інтересів – в чужій армії вони загартовувалися, набиралися військових знань, умінь і навичок, щоби пізніше уміти якнайкраще відстояти рідну державу. Воїни дивізії "Галичина" – це мужні хлопці й чоловіки, які усіляко, навіть поруч із ворожим військом, шукали шляхи, як допомогти Україні. За це велика їм подяка і низький уклін", – зазначив голова Тернопільської обласної молодіжної громадської організації "Студентська Свобода" Ігор Костюк.

З цією думкою погоджується і голова Тернопільської обласної молодіжної організації "Сокіл" Ігор Бойчук: "Навіть у нинішній нелегкий для нашої держави час, незважаючи на складну політичну ситуацію в Україні, ми повинні говорити про славних борців за волю своєї нації., треба відзначати річниці тих подій, які є невід'ємною частиною історії нашого народу, пам'ятаймо наше минуле, і особливо дивізійників, які були одними з тих націоналістів, хто витягував Україну з комуністичного ярма".

Старший науковий співробітник Тернопільського історико-меморіального музею політв'язнів та репресованих Ігор Олещук додав, що влада має робити усе, аби герої були визнаними, а завуальовані сторінки нашої історії стали відкритими: "Закони про заборону пропаганди комунізму та нацизму в Україні, про відкриття архівів репресивних органів комуністичного режиму та про визнання УПА та інших організацій борцями за незалежність України – Президент має ухвалити. Людей, які зробили колосальний внесок у розвиток нашої держави і її свободу, та їхній подвиг має бути пошановано. Вважаю, що це питання досить актуальне і ми маємо закликати державних діячів, щоби ці закони набули чинності".

"Щоби зрозуміти будь-яку подію – треба звернутися до коренів. Зараз ми знаємо, що нациизм, комунізм – це погано, а колись людям не дозволяли знати правду. Усі ми розуміємо, що таке совєцька влада і комунізм, тому звинувачувати дивізійників безпідставно та несправедливо", – наголосив громадський активіст Олександр Башта.

"Уже кілька років поспіль ми проводимо круглий стіл на тему "Українська дивізія "Галичина", різними заходами намагаємося відзначити хлопців та чоловіків, які віддали життя за незалежність України. Й оскільки питання дивізійників є дискусійне: хтось підтримує їхні формування, хтось засуджує, – маємо про це говорити і визнавати наших героїв. Триває уже четверта російсько-українська війна і саме зараз дуже важливо пам'ятати і віддавати належне усім, хто боровся за наше майбутнє в різних формуваннях. Не можуть нам наші вороги досі навішувати вигідні для них стереотипи і диктувати, як сприймати дивізію "Галичина": як зрадників чи борців за волю. Українці завжди захищали Батьківщину будь-якими способами і були їй вірні – це в нашій крові. Доказ тому – не лише історія, минуле, а й шні події на сході, де безстрашні військові протистоять російським терористам. Кожного героя українського народу має бути визнано", – наголосив очільник Тернопільської міської організації ВО "Свобода" Роман Навроцький.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Нетверезий водій і його ...

КОМЕНТАРІ