Хмельницька область: відбувся 2-денний навчально-методичний збір з питань організації просвітницької роботи з населенням,яке проживає в 30км зонах спостереження атомних електростанцій

Хмельницька область: відбувся 2-денний навчально-методичний збір з питань організації просвітницької роботи з населенням,яке проживає в 30км зонах спостереження атомних електростанцій

01.05.15 10:28 0 585
Протягом 28-29 квітня у місті-супутнику Хмельницької атомної електростанції Нетішині тривав навчально-методичний збір з питань організації просвітницької роботи з населенням, яке проживає в 30км зонах спостереження атомних електростанцій під головуванням начальника відділу радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту Департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій Геннадія Долбікова.

На захід були запрошені фахівці територіальних управлінь ДСНС України, які відповідають за організацію радіаційного, хімічного та медико-біологічнго захисту і взаємодію зі ЗМІ та громадськістю з регіонів, на території яких розташовані атомні електростанції та тих, що потрапляють в 30км зону АЕС.

Відкрив навчально-методичний збір заступник начальника Головного управління ДСНС у Хмельницькій області підполковник служби цивільного захисту Віктор Кривий, який зосередив увагу доповідачів на важливості питання організації належної інформаційно-просвітницької роботи з населенням, яке проживає в зонах спостереження атомних електростанцій.

У вступному слові генеральний директор ВП «ХАЕС» Микола Панащенко ознайомив присутніх із системами безпеки підвідомчого об’єкту та розповів про заходи, які впроваджуються персоналом станції щодо інформаційно-просвітницької роботи серед населення.

Перші особи міст Нетішин та Славута у своїх виступах звернули увагу на те, що громади міст, що входять у 30-км зону спостереження, як ніхто інший повинні знати, як діяти у непередбачуваних ситуаціях за умови сусідства з атомними електростанціями.

Відповідні фахівці ДСНС Хмельниччини, як господарі заходу, розповіли присутнім, як організована ця робота саме в зоні спостереження Хмельницької АЕС, використовуючи усі можливі способи та методи доведення інформації до населення. Особлива увага була приділена роботі із підростаючим поколінням у тісній взаємодії із структурними підрозділами освіти на місцях.

В свою чергу, їх колеги з інших регіонів поділилися передовим досвідом цієї роботи у своїх областях.

Неабияке захоплення учасників семінару викликала екскурсія Хмельницькою атомною електростанцією. Вони мали змогу побувати практично у самому «серці» станції, оглянувши зовнішній тренажер блочного щита управління енергоблоком, турбінний цех та захисну споруду гіганта енергетичної галузі.

Як проводиться просвітницька робота як із працюючим, так і непрацюючим населенням зони спостереження, слухачі дізналися на базі навчально-консультаційного пункту у м.Шепетівка. В ході лекції учасники збору ознайомились з методикою відпрацювання теми «Радіаційна безпека і захист населення у разі виникнення НС» в системі підготовки з питань безпеки життєдіяльності.

Наступного дня учасники Навчально-методичного збору мали нагоду на практиці побачити, як організована просвітницька робота у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах м. Нетішин.

У дитячому садочку була проведена виховна година на тему «Обережно – радіація», де вихователі в ігровій формі розповідали малечі про те, що таке радіація і чому вона небезпечна. дошкільнята відгадували загадки, слухали казку, грали у тематичні ігри та малювали. Навчальний процес так захопив дорослих, що вони з радістю допомагали дітлахам створювати шедевр колективного малюнку «Розвесели своє місто». За свою старанність та активність дітки отримали від рятувальників дитячі повчальні книжки та солодощі.

Крім цього, на практиці був відпрацьований порядок дій за сигналом «Увага всім». Персонал садочку потренувався проводити евакуацію діток у захисну споруду.

Та на цьому дітлахи не відпускали поважних гостей. Театралізований виступ на тему «Мирний атом» не залишив нікого байдужими. Юні актори так розчулили дорослі серця, що їм важко було підібрати слів вдячності за цей подарунок.

Потім у загальноосвітній школі учасники делегації побували на відкритому уроці на тему «Радіаційна небезпека», а члени шкільної команди Дружин юних пожежних продемонстрували «домашнє завдання» на тему «Мирний атом».

Під час підведення підсумків навчально-методичного збору керівник зібрання Геннадій Долбіков подякував учасникам за змістовні доповіді і конструктивні пропозиції щодо покращення організації просвітницької роботи з населенням, яке проживає в 30км зонах спостереження атомних електростанцій.

«Питання безпеки громадян, збереження їх здоров’я та життя займають одні з пріоритетних місць роботі Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Невипадково першим словом у девізі служби є «Запобігти». Отже наше з вами першочергове завдання є підвищити обізнаність громадян, як правильно діяти в умовах загрози виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема в 30 км зонах спостереження таких потужних об’єктів, як атомні електростанції. Краще ці знання ніколи не знадобляться, проте їх наявність придає більшої впевненості у забезпеченні цивільного захисту населення», – за значив Геннадій Євгенович.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині держава ...
Наступна новина: В Луцьку у міській раді ...

КОМЕНТАРІ