Волинська область: рятувальники спільно з лісівниками успішно відпрацювали основні способи ліквідації лісових пожеж

Волинська область: рятувальники спільно з лісівниками успішно відпрацювали основні способи ліквідації лісових пожеж

01.05.15 15:50 0 745
29 квітня у Ковельському районі Волинської області відбулися навчання рятувальників та працівників лісового господарства з ліквідації лісових пожеж. Спільні тренування складалися з теоретичної частини та практичних відпрацювань.

Теоретичне заняття з представниками усіх рятувальних підрозділів та лісових господарств області провели представники управління ДСНС на базі Ковельської райдержадміністрації. Вони окреслили ключові моменти профілактичних заходів із запобігання пожеж в екосистемах на Волині, нагадали методі гасіння лісових пожеж залежно від їх типу, а також поінформували присутніх про порядок експлуатації пожежних насосів.

Наступний етап занять – практичне відпрацювання основних прийомів гасіння вогню у лісах – відбулися у лісовому масиві поблизу села Зелена Ковельського району. Розпочався цей етап з демонстрації основних зразків пожежно-рятувальних автомобілів, які застосовують для ліквідації лісових пожеж: автоцистерну та пожежну насосну станцію. Крім того, були представлені зразки техніки, типової для озброєння лісової пожежної охорони: пожежних автомобілів, а також тракторів, оснащених плугом (для створення протипожежних розривів та ізоляції осередків горіння у лісі) та ротором (пристрій, що, розкидаючи ґрунт, відмежовує охоплену вогнем територію і здатний навіть частково загасити низову пожежу).

За тактичним задумом навчань, внаслідок необережного поводження з вогнем невідомих осіб, які відпочивали у лісі, виникла пожежа. Її помітили працівники лісового господарства, патрулюючи довколишню територію.

Зважаючи на поривчастий вітер, виникла загроза швидкого поширення вогню та сильного задимлення території хвойних насаджень. За допомогою ранцевих вогнегасників лісовий патруль приступив до приборкання імітованої пожежі, проте вогонь уже господарював на значній території, тож невдовзі на місце умовного лиха прибула пожежна команда лісництва. Охоплену вогнем територію лісівники відмежували за допомогою тракторів, та за допомогою пожежної техніки приступили до приборкання полум’я, що начебто знищувало зеленим насадженням.

Уже за кілька хвилин стало зрозуміло, що без допомоги професійних пожежних не обійтися, відтак про надзвичайну подію повідомили рятувальників Ковельського міськрайвідділу ДСНС області. Через десять хвилин до місця імітованої пожежі прибули бійці 4-ої державної пожежно-рятувальної частини й узялися до приборкання вогню. Встановивши пожежну насосну станцію на водозбір до річки Турії, рятувальники проклали магістральну лінію та подали чотири лафетні стволи на гасіння. Крім того, вогнеборці застосували ще й стаціонарний лафетний ствол, встановлений на пожежному автомобілі для приборкання пожежі, що умовно сягнула верхівок дерев.

Сумлінно відпрацювавши усі способи гасіння, учасники навчань відзвітували про приборкання імітованої пожежі.

Підбиваючи підсумки навчань, заступник начальника УДСНС області Віктор Милостивий зауважив, що ліквідація лісових пожеж вимагає численних людських ресурсів та матеріальних затрат, тому для збереження і природи, і добробуту громадян украй важливі профілактичні заходи та висока протипожежна культура мешканців краю.

УДСНС у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ