Прийняти новий перелік спеціальностей було дуже непросто,– міністр Сергій Квіт

Прийняти новий перелік спеціальностей було дуже непросто,– міністр Сергій Квіт

03.05.15 10:14 0 673
Цього тижня МОН прийняло новий перелік галузей і спеціальностей.

Про це на прес-конференції в Ужгородському національному університеті повідомив Сергій Квіт, міністр освіти і науки України, – інформує власкор .

«Просували це питання півроку, було дуже непросто, – каже Сергій Квіт. – Ми суттєво скоротили та укрупнили галузі і спеціальності. Можливо, хтось не може знайти свою спеціальність. Але це не означає, що закриються окремі кафедри. Тепер, згідно з новим законом, власне університет формує освітні програми, отримує ліцензію на спеціальність, міністерство лише акредитує спеціалізацію. Кожен університет може формувати той перелік спеціалізацій, в яких є сенс на ринку праці. Мова йде про розширення прав кожного університету: кожен має показати свою унікальність, тому ніяких трагедій в самому зменшенні переліку немає».

Ще одна вимога закону – зменшення навантаження викладачів до 600 годин з 900, які були раніше. За словами міністра, саме зменшення переліку спеціальностей сприятиме переходу на зменшене навантаження. «У західних університетах самих курсів і предметів утричі менше, ніж у нас. Радянська система враховувала аудиторне навантаження, викладачем вважався той, хто говорить. У західних вишах якість вишу визначається за результатами наукових досліджень, які вимірюються публікаціями. Викладач повинен займатися наукою, брати участь в конференціях і публікуватися. 25% предметів для студентів мають бути на вибір», – прокоментував Міністр.

За його словами, змінюється сам уклад університетського життя, дещо інакше буде організовуватися навчальний процес. Зокрема, відтепер рішенням Вченої ради можна визнати диплом PhD іноземного науковця, тобто, наприклад, випускника, який захистився в інших країнах, виш може працевлаштувати у себе.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Київська область: ...

КОМЕНТАРІ