Зараз тиск на ЗМІ більший,ніж за часів Януковича,– експерт

Зараз тиск на ЗМІ більший,ніж за часів Януковича,– експерт

04.05.15 12:33 0 731
3 травня, світ відзначає міжнародний День свободи преси. Втім, на думку більшості експертів, в Україні навіть після повалення режиму Януковича свободи не побільшало. А розслідувати справи про побиття журналістів правоохоронці не поспішають.

Про це йдеться у сюжеті журналіста інформаційно-аналітичного проекту «Погляд на тиждень» (щосуботи о 21:00 на телеканалі ZIK) Оксани Сахаревич.

У вівторок, 28 квітня, на знімальну групу телеканалу ZIK проекту «Наші гроші» напали біля маєтку заступника Міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря. Троє невідомих побили оператора, забрали камеру та відеореєстратор із карткою пам'яті. Слідчі Києво-Святошинського району відкрили два кримінальні провадження: за фактом заволодіння чужим майном та про перешкоджання законній діяльності журналістів.

В свою чергу телеканал ZIK звернувся до Прем’єр-міністра України, міністра МВС, Генпрокурора та голови комітету ВРУ із питань запобігання і протидії корупції з вимогою максимально швидко і об’єктивно розслідувати напад на знімальну групу. А гендиректор медіа-холдингу ZIK Ігор Дедишин закликав Арсена Авакова на час розслідування відсторонити Чеботаря від виконання обов’язків.

А от журналіст юридично-правової газети «Дорожній контроль Львів» Іван Горбаль уже майже два тижні чекає на покарання для своїх нападників. Він намагався відзняти, як мер міста Дубляни Василь Попович неякісно приймає громадян. Натомість отримав розбиту апаратуру.

«Член виконкому дублянської міськради Хрущ Андрій Андрійович вхопив мене за руку і почав ламати камеру. Зараз техніка не працює – поламаний екран», – обурюється Іван Горбаль.

У спілці журналістів Львівщини кажуть, що напади на пресу під час роботи не рідкість. Можливо, навіть більше, ніж за часи попередньої влади.

«Можливо, за часів Януковича був менший тиск на журналістів, ніж зараз. У кожному районному центрі, в тому числі і у Львові, журналісти конфліктують із владою. Відбувається тиск на ЗМІ», – каже заступник голови Львівської обласної організації Національної спілки журналістів Андрій Болкун.

До Дня журналіста на Львівщині навіть визначать номінанта на антинагороду «Ворог преси». Пропозиції порушників можна подавати у спілку журналістів до кінця травня.

«Проблема в тому що у нас не врегульовано , що таке свобода слова і з якого моменту вона має наступати», – вважає колишній нардеп Тарас Чорновіл.

Та є й такі, хто за свою свободу слова поплатились свободою фізичною. До прикладу, журналіста з Івано-Франківщини Руслана Коцабу арештували на 60 діб за його публічні заклики проти мобілізації. Зараз він досі перебуває під вартою.

«Маємо повний розгул свободи слова, де, до прикладу, в прямому ефірі мобільним телефоном виносяться дані, що є військовою таємницею. За такі речі мусить бути відповідальність», – вважає Тарас Чорновіл.

Однак не всі поділять таку думку. Мовляв, кожна людина має право на вільне висловлювання своїх переконань. І спускати усіх собак на Коцабу не варто.

«Кожна людина має право висловлювати та агітувати за свою думку і свої переконання. І утримування журналіста під вартою – це вже занадто. У країні маємо багато фігурантів, які вже давно мали б сидіти в тюрмі. Однак сидить чомусь журналіст», – наголошує Андрій Болкун.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Бігус завив,що вже знає ...
Наступна новина: Рейдерство от прокуров

КОМЕНТАРІ