Цьогоріч ЮНЕСКО відзначила нагородою за свободу преси сирійського журналіста

Цьогоріч ЮНЕСКО відзначила нагородою за свободу преси сирійського журналіста

05.05.15 13:15 0 516
ЮНЕСКО відзначила цьогорічною нагородою за свободу преси імені Гіллермо Кано сирійського журналіста та активіста за права людини Мазена Дервіша, який зараз перебуває за ґратами.

Про це повідомляється на сайті міжнародної організації.

Незалежне міжнародне журі, до якого увійшли професіонали у сфері медіа, рекомендували відзначити Мазена Дервіша за його понад десятирічну роботу у Сирії, його служіння, попри заборону пересування, залякування та неодноразові затримання і тортури. Журі наголосило на необхідності пригадати жертву Дервіша, який зараз за ґратами, а також багатьох інших журналістів і правозахисників.

Мазен Дервіш – активіст за свободу слова і юрист, президент Сирійського центру медіа та свободи вираження (CMFE), заснованого 2004 року. Він також є одним із засновників газети the Voice та незалежного новинного сайту yriaview.net, забороненого сирійською владою. У 2011 році Дервіш відкрив MediaClub, перший сирійський журнал про медіасферу.

Активіст перебуває під вартою з лютого 2012 року, коли його арештували разом з колегами Хані Аль-Зітані та Хуссейном Чаріром.

Численні правозахисні та медійні організації по всьому світу закликали до звільнення Дервіша та його колег-журналістів.

15 травня 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію 67/262 з вимогою «негайно звільнити всіх свавільно затриманих осіб, в тому числі членів Сирійського центру медіа та свободи вираження». У січні 2014 року з вимогою звільнити Дервіша та інших представників медіацентру звернулася до влади Сирії робоча група ООН з необґрунтованих затримань.

Починаючи з 1997-го, ЮНЕСКО щорічно нагороджує премією за свободу преси імені Гіллермо Кано особу, організацію чи інституцію, яка зробила визначний внесок у захист та/чи просування свободи преси будь-де у світі, особливо коли цього досягнуто в умовах небезпеки.

Премія названа на честь колумбійського журналіста Гіллермо Кано Ісази, якого вбили перед офісом його газети El Espectador у Боготі 17 грудня 1986 року. Нагорода становить 25 тисяч доларів і фінансується колумбійською Фундацією Кано та фінською Helsingin Sanomat Foundation, пише Media Sapiens.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецька область: ...
Наступна новина: Житомирщина: співпадання по ...

КОМЕНТАРІ