Переможцем The Bobs від України став сайт громадської організації «Центр протидії корупції»

Переможцем The Bobs від України став сайт громадської організації «Центр протидії корупції»

05.05.15 16:07 0 577
У Берліні оголосили переможців конкурсу The Bobs (The Best of Online Activism): «Найкращою сторінкою українською мовою» став сайт громадської організації «Центр протидії корупції».

Про це повідомляє «Німецька хвиля», яка є організатором премії.

Українського переможця з 5 фіналістів, які на початку квітня визначило журі, обирали інтернет-користувачі. Нагадаємо, до фіналу тоді потрапили ще проекти: Психологічна кризова служба, Донбас SOS, Реанімаційний пакет реформ, та сторінка у Facebook відомого українського публіциста Віталія Портникова.

«Центр протидії корупції» – це ГО, що об’єднує експертів юридичного, медійного та громадсько-політичного секторів, які коренем ключових проблем розвитку України вважають корупцію. Мета активістів – створити умови, за яких бути корупціонерами при владі в Україні стане невигідно й ризиковано.

«Серед громадянського суспільства України існує запит на подолання корупції. Боротьба проти Януковича була боротьбою проти корупції. Дуже символічно, що переміг даний проект як символ цієї боротьби, оскільки їхня команда досягає конкретних результатів і допомагає викривати схеми на мільйони гривень», – зазначає член журі від України, директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк.

За проекти в 14 мовних номінаціях The Bobs інтернет-користувачі віддали близько 30 тисяч голосів.

Приз у номінації «Найкраща соціальна ініціатива в мережі» отримав блог бенгальською мовою Bonya’s Blog Рафіди Боньї Ахмед. Його автора – вихідця із Бангладеш Авіджита Роя 26 лютого вбили невідомі. Блогер був відомий своєю критичною позицією стосовно релігійного фундаменталізму та висвітлював на своїй сторінці табуйовані для радикальних ісламістів теми: теорію еволюції, науку та права сексуальних меншин.

Фундаменталісти з Бангладеш з метою залякування активістів склали «список смерті» з іменами 84 блогерів і журналістів, вісьмох з яких уже вбито. Приз The Bobs привертає увагу до сміливих авторів, які своєю діяльністю беруть на себе великі ризики, пояснив член журі The Bobs із Бангладеш Шахідул Алам.

У номінації «Мистецтво та медіа» приз присудили проекту «Зайтун, маленький біженець». Цей політичний, освітній та культурний онлайн-проект створений у вигляді відеогри, головний герой якої – маленький палестинський хлопчик на ім’я Зайтун. Він шукає притулок після того, як табір для біженців Ярмук, у якому він мешкав, зруйнували. Історія Зайтуна демонструє проблеми багатьох біженців із Палестинської автономії, змушених покинути свої домівки.

Онлайн-гра дозволяє користувачевам не лише краще зрозуміти ситуацію в Сирії та у Палестинській автономії, а й побачити її очима звичайного хлопчика, чиє життя змінилося через бойові дії. «Ми чимало довідуємося про Сирію, але рідко отримуємо інформацію від самих жертв про їхні щоденні проблеми.

«Цей проект демонструє нам і дає нам надію, що за допомогою креативності, інновацій та медіа із цього лиха може народитися мистецтво», – коментує член журі Лейла Нахаваті.

Спеціальний приз «За свободу слова» Deutsche Welle вручатиме вперше. Її організація присудила наприкінці лютого ув’язненому блогерові з Саудівської Аравії Раіфу Бадаві.

Як писала «Телекритика», відзначений міжнародними нагородами 31-річний Раїф Бадаві скніє за ґратами з середини 2012 року, після того, як він заснував сайт вільних саудівських лібералів з форумом – Free Saudi Liberals. У ньому вільнодумець критикував впливових радикалів саудівського королівства, які дотримуються найконсервативнішої форми ісламу – ваххабізму, та заохочував до вільної дискусії.

Його засудили до 7-річного позбавлення волі та до 600 ударів канчуком. Однак у відповідь на оскарження вироку це покарання стало ще жорсткішим. Новий вердикт передбачає 10-річне ув’язнення, штраф у 1 млн саудівських ріалів (близько $266600) і тисячу шмагань канчуками.

Публічне катування Раїфа Бадаві всупереч міжнародним протестам розпочалося 9 січня цього року. В’язня 50 разів відшмагали канчуком «за образу ісламу» у місті Джедда біля мечеті Al-Jafali після п’ятничної молитви у присутності сотень свідків.

За словами генерального директора DW Петера Лімбурґа, DW обрала Бадаві за те, що «він, ризикуючи життям, бореться за свободу слова в себе на батьківщині».

Церемонія нагородження переможців конкурсу The Bobs в міжнародних номінаціях відбудеться під час Deutsche Welle Global Media Forum у Бонні 23 червня.

Нагадаємо, торік переможцями щорічного конкурсу інтернет-активізму The Bobs стали п’ять українських проектів.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львові відбувся ...

КОМЕНТАРІ