Мінінформації: «Інформаційні війська» можуть спростувати фейк за 2-3 години

Мінінформації: «Інформаційні війська» можуть спростувати фейк за 2-3 години

05.05.15 13:46 0 489
За 2-3 години учасники ініціативи «Інформаційні війська України» можуть спростувати фейк російської пропаганди, кажуть у Міністерстві інформаційної політики. «Інформаційні війська» працюють в Україні вже три місяці, бійцями на цьому фронті є вже 40 тисяч людей. Проте не всі з тих, хто зареєструвався, сумлінно виконують свої завдання.

Максим Кицюк з Івано-Франківська вступив до лав «Інформаційних військ» ще в лютому. Зареєструвався, йому на електронну пошту почали приходили завдання. Спочатку просили підписатися в інтернеті на інформаційні ресурси Міністерства інформаційної політики. Також надіслали різні матеріали російської пропаганди, які треба було спростувати. В листі були конкретні інструкції, як і де це зробити.

«Спочатку вони були навіть певною мірою смішні, просили там писати конкретні відповіді на якісь російські закиди. І це була боротьба на одному місті, вони скидають, а ми маємо писати протилежне», – розповів Максим Кицюк.

Зараз цим він уже майже не займається, але вважає, що таку роботу треба виконувати. Адже українців, які потрапляють у ці пастки російської пропаганди, не бракує.

У самому Міністерстві інформаційної політики до місії «Інформаційних військ» ставляться набагато серйозніше. За три місяці у проекті беруть вже 40 тисяч учасників. Вони займаються моніторингом фейкових новин, спростовують російську пропаганду в соціальних мережах, а також створюють українські пропагандистські матеріали.

За словами заступника міністра Артема Біденка, ловці фейків здатні знайти і спростувати інформацію вже через 2-3 години після того, як її запустила російська пропаганда. Раніше ж російський міф гуляв просторами інтернету 2-3 дні.

«По кількісних показниках, це фактично мільйонна аудиторія. Це (ініціатива «Інформаційні війська України» – ред.) досить популярний паблік з декількома десятками тисяч тих, хто отримує електронні листи. Ми надсилаємо, даємо 3-4 фейки і 3-4 відповіді на них, щоб люди і ЗМІ розуміли, які методи використовують пропагандисти», – зазначив заступник міністра у коментарі «Радіо Свобода».

Проте деякі експерти до такої боротьби з російською пропагандою ставляться скептично, а проект міністерства називають не надто вдалим. Зокрема шеф-редактор «Телекритики» Наталя Лігачова вважає, що контрпропаганда не може бути інструментом боротьби проти поширення російської брехні – особливо якщо цей інструмент позичений у тієї ж Росії. Силою з українського боку має бути правда, впевнена Лігачова.

«Контрпропаганда взагалі нам не потрібна. Нам потрібно поширювати правду, це по-перше. А по-друге, нам треба не симетрично діяти проти російської агресії, в тому числі інформаційної – треба діяти асиметрично. Симетрично ми не переможемо», – каже Лігачова.

У Міністерстві інформаційної політики обіцяють, що «Інформаційні війська» будуть не єдиним інструментом боротьби проти російської пропаганди.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку відбувся ...
Наступна новина: Тернопільська область: за ...

КОМЕНТАРІ