На Вінничині розчищення трас повітряних ліній – підвищення надійності електропостачання (+фото)

На Вінничині розчищення трас повітряних ліній – підвищення надійності електропостачання (+фото)

05.05.15 15:16 0 620
Інспекція Держенергонагляду у Вінницькій області звертає увагу мешканців області на те, що значна частина повітряних розподільних електромереж електропередавальних організацій проходить у лісовій та парковій зоні. Дерева і чагарники, які зростають у безпосередній близькості до проводів повітряних ліній, можуть стати причиною розповсюдження лісових пожеж від коротких замикань, виникнення технологічних порушень у роботі електроенергетичних об'єктів, і, як наслідок, до знеструмлення населених пунктів або окремих осель. Задля недопущення цього проводиться розчищення трас і вирубка дерев у охоронних зонах повітряних ліній електропередавання (ПЛ).

Проведення такої роботи має систематичний характер – взимку вона виконується на тих ділянках, де влітку розчищення ускладнене або неможливе, ? на заболочених територіях, ділянках, що підтоплюються, земельних ділянках населення, що відведено під городи.

Слід зазначити, що розчищення трас ПЛ – один із найбільш ефективних заходів з профілактики технологічних порушень, пов'язаних із припиненням електропостачання, особливо напередодні найвідповідальнішого у роботі енергетиків осінньо-зимового періоду. Адже у цей час навантаження на електромережі досягає максимуму. Основною причиною технологічних порушень в роботі електрообладнання розподільних мереж є падіння дерев із лісового масиву на проводи та опори.

Ефективності проведення електропередавальними організаціями цієї роботи Держенергонагляд завжди приділяв особливу увагу. Аналіз достатності заходів із розчищення трас ПЛ завжди здійснюється під час обстежень електропередавальних організацій.

Держенергонаглядом посилено контроль за обсягами та якістю розчищення трас ПЛ напругою 0,4-110 кВ.

За 2014 рік інспекцією Держенергонагляду у Вінницькій області було перевірено 42 структурних підрозділи ПАТ «Вінницяобленерго» щодо повноти та якості заходів із розчищення трас повітряних ліній електропередач. Всього у 2014 році під час перевірок було оглянуто ПЛ-0,4 кВ – 421,36 км, ПЛ-10 кВ – 371,02 км, ПЛ-35 кВ – 24,74 км, ПЛ-110 кВ – 42,45 км.

За результатами зазначених перевірок було виявлено 420 порушень вимог нормативно-технічних документів та видано 4 приписи керівництву ПАТ «Вінницяобленерго» на їх усунення. При цьому, найбільшу увагу було приділено відповідності динаміки розчистки трас ПЛ до запланованих обсягів робіт. Так, за вищезазначений період Інспекцією було виявлено наступні порушення:

• щодо невиконання обсягів розчистки трас – 23 факти порушень на ПЛ протяжністю 1,73 км;

• щодо неякісного виконання робіт з розчистки трас ПЛ – 161 факт на ПЛ протяжністю 24,35 км.

Інші порушення вимог нормативних документів щодо незадовільного технічного стану електричних мереж, які виявлені при перевірках, становлять 236 фактів.

За результатами обстежень, проведених інспекцією Держенергонагляду у Вінницькій області, встановлено, що структурними підрозділами ПАТ «Вінницяобленерго» у 2014 році було заплановано розчистити 4528,88 км ПЛ, а фактично розчищено 6202,49 км ПЛ всіх класів напруги, що проходять у лісових масивах, лісопаркових зонах та зелених насадженнях населених пунктів. Слід розуміти, що за кожним із цих кілометрів стоїть кропітка праця працівників електропередавальних організацій. Мета цієї роботи – підвищення надійності електропостачання Вінницької області та населення.

Взагалі слід зазначити, що інтенсивність розчищення структурними підрозділами Вінницяобленерго трас ПЛ, порівняно з відповідним періодом минулого року, значно зросла. Як свідчить статистика звітів, обсяги розчистки трас ПЛ у поточному році перевищують обсяги відповідного періоду минулого року в 1,5 рази.

Як показує практика, найбільша кількість відключень ПЛ відбувається через контакт проводів з гілками дерев, що знаходяться у безпосередній близькості від лінії. Зменшення кількості відключень трансформаторний підстанцій та ліній електропередач напругою 35-110 кВ у 2014 році та у першому кварталі поточного року красномовно свідчить про повноту та якість робіт із розчищення трас, у тому числі проведених на виконання приписів Держенергонагляду.

Збільшення оперативності й ефективності роботи з розчищення трас ПЛ в остаточному підсумку дозволить підвищити надійність роботи обладнання, попередити можливе виникнення технологічних порушень, а також забезпечити безперебійне електропостачання споживачів.





Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Аргентині підтримали ...
Наступна новина: На Хмельниччині МАКИ ПАМ'ЯТІ

КОМЕНТАРІ