На Тернопільщині планують збільшити площу посіву гречки

На Тернопільщині планують збільшити площу посіву гречки

08.05.15 16:03 0 680
Для забезпечення продовольчої безпеки країни та збереження перехідних запасів гречки доцільно збільшити площу посіву цієї культури. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко 7 травня на селекторній нараді за участю керівників департаментів обласних адміністрацій та експертів.

Участь у нараді в режимі аудіоконференції взяв перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Крисак.

За оперативними даними, площа посіву гречки в Україні складає 118 тис га або 65% від оптимальної потреби. Ще у 2013 році культурі було відведено 168 тис. га.

«Мова йде про дуже важливу для продовольчої безпеки культуру. Скорочення не можна назвати критичним, але доцільно переглянути ці показники та збільшити площу посівів на 50 тис. га. Главам адміністрацій доручено відпрацювати це питання спільно з аграріями», — сказав Олексій Павленко.

В цілому весняно-польові роботи здійснюються планово, але з невеликим відставанням порівняно з минулим роком, що обумовлено погодними умовами та сильними опадами у деяких регіонах. Станом на 6 травня посів ярих зернових та зернобобових культур проведено на площі 5,1 млн га або 72% до прогнозу.

Загалом посівна площа сільськогосподарських культур господарств всіх категорій під урожай 2015 року прогнозується у межах 26, 5 млн га, що відповідає рівню минулого року. Зерновий клин становитиме 14,9 млн га, у тому числі — озимих зернових (7,9 млн га), ярих і зернобобових (7 млн га).

У рамках наради заслухали доповіді директорів профільних департаментів Міністерства агарної політики та відповідальних керівників областей.

Як повідомив Іван Крисак, площа посіву гречки в області буде по можливості збільшена.

"На полях області триває комплекс весняно-польових робіт. На сьогоднішній день погода в Тернопільскій області стабілізувалася і в найближчий час темпи посівної капманії значно покращаться, - зауважив він. - У процесі буде скорегована структура посівів та по можливості збільшена площа посіву гречки".

Довідково:

Станом на 6 травня в Тернопільській області посів ярих зернових та зернобобових культур проведений на площі 355,7 тис. га, що складає 69% до прогнозу, з них ранніх зернових культур посіяно 100% до прогнозу, в тому числі: пшениці, ячменю, вівса та гороху, повідомили у департаменті агропромислового розвитку ОДА.

Посів кукурудзи проведено на площі 83,2 тис. га, або 61%, соняшнику – 19,9 тис. га, або 79%, сої 29,8 тис.га, відповідно 29% до прогнозу, - продовжив він. - Цукрових буряків посіяно 14,5 тис. га, або 92% до прогнозу. Зменшення посівів цукрового буряку до минулого року пов'язаний з проблемами, що виникли по Агрохолдингу «Мрія», який в області орендує понад 16% посівних площ і на в оперативному порядку змінює структуру посівних площ в сторону збільшення посівів кукурудзи, сої, соняшнику. Картоплю посаджено на площі 59,7 тис. га 95% до прогнозу та овочі – 7,5 тис. га 69% до прогнозу.

Поряд з посівною компанією проводиться догляд за посівами. З метою проведення посіву і підживлення закуплено 47,13 тис. тонн діючої речовини або 108% до потреби мінеральних добрив. Сільгосппідприємствами при підживленні озимих культур та посіві ярих вже внесено 23,4 тис. тонн поживних речовин мінеральних добрив. Для захисту посівів від бур'янів, шкідників та хвороб закуплено 1027,9 тонн пестицидів або 92 % до потреби.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: В Луцьку міський голова ...

КОМЕНТАРІ