У Львові вперше зустрілися сучасні воїни та ветерани Другої світової

У Львові вперше зустрілися сучасні воїни та ветерани Другої світової

08.05.15 11:31 0 798
У Львівській обласній раді 6 травня 2015 року ветерани Другої світової війни та сучасні борці за Україну взяли участь у дискусії на тему "Друга світова та російсько-українська війна 2014-2015 рр.: паралелі та закономірності". Захід відбувся у рамках проєкту "Історичні діялоги" за ініціативи керівника Управління з питань національної пам'яти ВО "Свобода", координатора проєкту "Історичні діялоги", бійця батальйону "Січ" Михайла Галущака та модератора зустрічі, співкоординатора проєкту "Історичні діялоги" Ярини Тягнибок, а також за участі депутатів Львівської обласної ради Ярослава Кравченка та Йосифа Ситника.

Участь у дискусії взяли ветерани Другої світової та російсько-української воєн: ветеран Червоної армії Іван Говда, ветеран дивізії "Галичина" Леонід Муха, професор, голова Львівського обласного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів Степан Трохимчук, боєць Нацгвардії Мар'ян Берездецький, боєць добровольчого батальйону "Січ" Юрій Лунь, боєць добровольчої чоти "Карпатська Січ" Захар Саджениця.

Як підкреслили організатори заходу, такі зустрічі важливі для обміну досвідом між сучасними бійцями та ветеранами, аби з'ясувати якими методами врешті перемогти одвічного ворога – Росію.

Мар'ян Берездецький після пережитого на Сході про шню війну висловився так: "Я гордий із того, що маю можливість брати участь у цій війні. Я гордий, що відчув, що таке плече побратима, якого ти знаєш тільки два дні, а він уже накриває тебе своїм тілом під час обстрілу градів, бо ти ще менш досвідчений".

Крізь призму власного досвіду Другої світової Іван Говда зауважив: "Вважаю, що почалася війна напряму. Нинішня війна в Україні – це, як писав Іван Франко, війна чоловіцтва зі звірством. Ми повинні виграти цю війну, мобілізувати всі сили, щоб перемогти в ній. Бо це є справедлива війна свободолюбивого українського народу проти агресора, проти Росії".

Під час дискусії ветерани Другої світової та сучасні бійці дійшли до висновку, що тільки єдністю можна перемогти агресора. "У нас є прямий знахабнілий ворог, який хоче нас позбавити незалежності, "перекрити" наш шлях до Європи, хоче, щоб у нас не було демократії, щоб ми не були зразковою державою для інших держав колишнього Радянського Союзу, щоб у нас не було економічного розвитку, щоб ми стали васалами Путіна, щоб ми стали частиною "русcкого мира", щоб ми стали тим гарматним м'ясом для імперських різних авантюр Путіна і його бандитів. Таким чином, ми зараз маємо дуже цікаву національну перспективу – ми бачимо мету, ми бачимо засоби, ми бачимо ворога, тільки треба всім організуватися, і найперше – вигнати ворога у інформаційному просторі. Адже, ось ця ідеологія російського реваншизму полягає у тому, щоб зіткнути лобами українців. Путін не може прямо виграти у битві з нами, він хоче, щоб ми самі себе побороли. Тому, я вважаю, що найважливіше завдання усього нашого суспільства – єдність", – зазначив Голова Львівського обласного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів Степан Трохимчук.

Депутат Львівської облради свободівець Ярослав Кравченко зауважив, що низка воєн XX століття, у яких взяли участь українці, завжди були братовбивчими: "Ціле століття українців натравлювали на українців… І коли ми у 1991 році здобули нарешті незалежність, то сподіватися її такої мирної та безкровної не можна було. Але у XXI столітті, ми маємо трохи іншу ситуацію – українці об'єдналися, і у нас цілісна Україна, яка має єдиного ворога перед собою – Росію. Спочатку, створивши ДНР та ЛНР, вони намагалися показати, що тут українці "рускоговорящі", але цієї громадянської війни уже не буде".

Ветерани переконані, що керівництво держави уже давно повинні запровадити військовий стан на окупованих російським агресором територіях.

Депутат Львівської обласної ради Йосиф Ситник підсумував зустріч двох поколінь, які захищали і захищають Україну від одвічного ворога – російського агресора: "Дуже добре, що такі діялоги відбуваються, такі діалоги мають тривати і на цих діалогах ми маємо формувати власне свою позицію. Ми повинні давати ті вказівки і вимагати конкретних дій від влади. Якщо робити висновок про те, що ви зазначили про правду, то дійсно, правда є одна і вона дуже гірка – українці уже не одне століття борються проти однієї імперії, яка своїм ресурсом власного розвитку бачить лише загарбання чужих територій, експлуатацію чужого інтелектуального, фізичного, раціонального і майнового потенціалу. Вона сама себе царино не розвиває, вона лише йде шляхом насаджування своїх позицій. Це є їхній світогляд, свідомість їхнього життя – експлуатація чужого розуму, чужого ресурсу, чужої нації. І тому, боротьба буде до тої пори, і це має усвідомити все-таки Європа і весь світ, доки на теренах Російської Федерації не утворять національні держави ті народи, які там проживають. Такі національні республіки як Чечня, Молдовія, Татарстан … мають стати самостійними державами, тільки тоді буде спокій у світі на цьому периметрі".

"На прикладі Другої світової війни та сучасної війни на Сході вкотре переконуємося, що без потужної самодостатньої і національної армії не може існувати сильна та незалежна українська держава", – наголосила модераторка заходу Ярина Тягнибок.

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Тернопільська область: ...

КОМЕНТАРІ