На Тернопіллі психологи Управління навчали працівників соціальної сфери практичних аспектів роботи з переселенцями та учасниками бойових дій

На Тернопіллі психологи Управління навчали працівників соціальної сфери практичних аспектів роботи з переселенцями та учасниками бойових дій

09.05.15 13:38 0 639
6 травня 2015 року керівник психологічної служби Управління ДСНС України у Тернопільській області Наталія Гесюк взяла участь у семінарі-тренінгу, що відбувся в рамках підготовки Національних тренерів з питань забезпечення соціально-психологічної допомоги дітям та їх сім’ям, переміщеним в регіони України з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, за сприяння Ліги соціальних працівників України. Темою заходу, що проводився за участю з працівників соціальних служб області, було надання соціально-психологічної допомоги дітям та їх сім’ям, переміщеним в регіони України з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.

Учасники тренінгу опрацювали основні робочі моделі та техніки відновлення постраждалого населення, розглянули ряд питань, що стосуються визначення таких основних понять, як «стрес», «криза», «травма» та механізми психологічного захисту в кризових ситуаціях. Особливу увагу приділено роботі з дитячою симптоматикою при посттравматичних стресових розладах. Також фахівцями розроблені практичні рекомендації для батьків та соціальних працівників щодо спілкування та роботи з дітьми даної категорії.

Окремим розділом в проведенні семінар-тренінгу виступало питання профілактики синдрому емоційного вигорання у працівників соціальної сфери. Така корекція емоційного стану особливо актуальна для людей, що повсякденно стикаються з особливою категорією клієнтів – тими, хто прибув з окупованих територій, а в перспективі – і з учасниками антитерористичної операції. Присутні провели обговорення емоційних викликів та психологічних труднощів, що виникають в процесі роботи та поділилися особистим досвідом щодо їх подолання.

«Тема емоційного вигорання є доволі актуальною, оскільки часто працюючи протягом робочого дня з значною кількістю людей, у кожного з яких власні проблеми, доволі важко не включатися в їхню реальність і, трапляється, що перейнявшись чужою проблемою, фахівцеві важко переключитись і він продовжує думати про цю людину вдома. Тому техніки переключення та професійного відновлення є вкрай важливими, особливо для психологів та соціальних працівників», – зауважила Наталія Гесюк. У рамках тренінгу вона провела майстер-клас, демонструючи прийоми зняття психічного напруження та розповіла про практичні аспекти діяльності фахівців, які проводять прийом відвідувачів.

У підсумку кожен з учасників семінар-тренінгу набув певних професійних знань та навичок необхідних для ефективної роботи з людьми, що зазнали психотравмуючого впливу кризових ситуацій. Крім того, всі отримали можливість накопичити запас оптимізму і творчої наснаги, що є найкращим інструментом на шляху до подолання професійного та емоційного вигорання. Учасники та організатори даного проекту переконані, що його реалізація сприятиме створенню психологічно-сприятливого поля для підтримки громадян зі Сходу.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Від надання ...

КОМЕНТАРІ