Волинські свободівці зустрілися з ветеранами національно-визвольних змагань

Волинські свободівці зустрілися з ветеранами національно-визвольних змагань

09.05.15 10:15 0 700
7 травня 2015 року, напередодні дня пам'яти жертв Другої світової війни, волинські свободівці – перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик, заступник голови Братства ветеранів ОУН–УПА Волинського краю Віталій Конський та голова Любешівської районної організації ВО "Свобода", волонтер Анатолій Пушкін – зустрілися в Луцьку з ветеранами національно-визвольних змагань.

У зустрічі взяли участь голова Братства ветеранів ОУН–УПА Волинського краю Василь Кушнір, члени братства Марія Ткачук і Антон Костюк (усі – мешканці Луцька). Особливо очікуваним був приїзд Анатолія Дроздовича – ветерана УПА із сотні "Чумака" (псевдо "Гринько"), мешканця міста Любомля, учасника Норильського повстання. Голова Любомльської районної ради, свободівець Микола Сушик особисто посприяв, аби "Гринько" прибув до Луцька заздалегідь, зміг детально розповісті про свої бойові і каторжанські будні.

Анатолій Дроздович в УПА – з 1943 року. Його сотня брала участь у зачистці від червоних партизанів Любешівського району. Після цього він отримав псевдо "Недобитий". Брав участь у боях за село Світязь Шацького району.

У березні 1948 року був заарештований. Суд "трійки" відбувався в Луцьку, герою дали 25 років концтаборів, 5 років висилки і 5 років поразки в правах. Побував у карцері, далі – Київська пересильна тюрма, Московська тюрма, Кіровська, Новосибірська. У Красноярську мав сутички з рецидивістами. Як пригадує ветеран, річкою Єнісей їх повезли на Дудінку, звідти вагонами – до Норильська, в "Горлач" (Государственний особорежимний лагерь).

Анатолій Дроздович відсидів у Норильській тюрмі майже 8,5 років – у жахливих умовах, в яких слабодухі просто помирали. І вижив. Мало того, у свої 93 роки він пам'ятає навіть прізвища побратимів і тих катів, які їх охороняли. Він – живий свідок і учасник Норильського повстання. Був звільнений із таборів у 1953 році.

Свободівці подякували ветеранам за майже півторагодинну зустріч, змістовні розповіді, та провели їх у дорогу до Києва – на зустріч із представниками столичної влади. На прощання Анатолій Дроздович запевнив, що обов'язково наголосить у розмові з Президентом на необхідності повернення звання "Герой України" провідникам ОУН–УПА Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Степан Барна: «Українці ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ