На Хмельниччині спільний велопробіг в Ізяславському районі

На Хмельниччині спільний велопробіг в Ізяславському районі

13.05.15 10:07 0 559
Вже не перший рік козацьке побратимство на Ізяславщині єднає Великорадогощанську, М'якотівську та Плужненську школи. Вони разом мандрують стежинами рідного краю, разом проходять козацький вишкіл, разом відпочивають.

8 травня, в День пам'яті та примирення, козацькі рої трьох шкіл організували спільний велопробіг, який проходив зі знаком МАКУ ПАМ'ЯТІ та під гаслом «Пам'ятаємо! Перемагаємо!». Cвій шлях кожен рій починав, згадавши трагічні та славні сторінки історії рідного села, вшановуючи пам'ять тих, хто не повернувся зі фронтів Другої світової війни.

Члени Великорадогощанського січового товариства розпочали свій велопробіг біля обеліску загиблим односельчанам, де відбувся мітинг. У ньому крім учасників велопробігу взяли участь майже всі жителі села, різного віку. До учасників заходу звернувся М'якотівський сільський голова Сергій Залєвський.

Багато десятиліть ми були впевнені в тому, що жахіття канули в небуття, і на нашій землі більш ніколи не проливатиметься кров. Та, на жаль, мусимо знову оплакувати героїв. На цвинтарі у селі М'якоти, учасники велопробігу відвідали могили двох героїв, які загинули в ході проведення Антитерористичної операції на сході України, випускників М'якітської ЗОШ І-ІІІ ступенів Чепелюка Володимира та Мамлая Олександра. Учні місцевої школи розповіли про цих хлопців, для яких поняття волі та незалежності України не були просто словами, а стали частиною життя та героїчної смерті.

Кінцевою зупинкою велопробігу став ДОТ у селі Лісна. Ця довготривала оборонна споруда стоїть тут ще з довоєнних часів на західному кордоні України 1939 року. Надзвичайно цікаву розповідь про призначення, будівництво, облаштування, розміщення та принцип використання таких споруд у Радянському Союзі та інших державах підготував вчитель історії Вадим Зінчук. Учасники пробігу змогли уявити, як замуровані серед товстезних стін, захисники відстрілювались до останнього патрона та гинули у вогні. Під враженням від усього почутого і побаченого приходить справжнє розуміння ціни миру і того, якого високого рівня розвитку могло б досягти людство, якби воно витрачало свій розум та сили на творіння, а не на руйнування.

Закінчилась зустріч побратимів у козацькому колі біля ватри. Звучали пісні під звуки гітари директора будинку культури села М'якоти Ігоря Дем'янчука. За наповнений цікавими враженнями день, за можливість випробувати себе у невеликому козацькому поході на двох колесах діти дякували своїм наставникам: Н. Гаврилюк, О.Дем'янчук, І.Збаровській, В.Зінчуку, В.Калашніку, І.Охремчук, М.Равчуку., О.Чепелюку, Ю.Чепелюку.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ