У Рівненській області професіографічну екскурсію провели на метеорологічній станції

У Рівненській області професіографічну екскурсію провели на метеорологічній станції

13.05.15 08:50 0 645
Фахівці Сарненського районного центру зайнятості провели школярам пізнавальну та дуже цікаву професіографічну екскурсію на Сарненську метеорологічну станцію.

Майже кожен українець щодня цікавиться прогнозом погоди. І, буває, невтішно висловлюється на адресу метеорологів: не вгадали з дощем або снігом. Але мало хто знає, як працюють українські синоптики і наскільки клопітка їхня праця. У цьому переконались юні хлопці і дівчата, які завітали до Сарненської метеорологічної станції.

«Аби скласти прогноз погоди бодай на одну добу, необхідно зібрати та проаналізувати дуже багато даних, - розповідає технік-метеоролог Надія Захожа. В цьому процесі беруть участь не лише синоптики, а й спостережники – працівники метеорологічних станцій, яких можна назвати «очима» синоптиків». Адже, спостережники у визначений час, кожні три години, за будь-якої погоди виходять на метеомайданчик і знімають показники основних метеорологічних елементів, таких як: хмарність, температура повітря, напрям і швидкість вітру, вид, інтенсивність опадів, видимість тощо. Потім інформацію кодують і передають в обласний центр, звідти вона надходить до Києва, а далі – в один із трьох міжнародних метеорологічних центрів.

Під час екскурсії школярі ознайомились з організацією проведення метеорологічних спостережень на мережевих метеостанціях, будовою і принципом роботи окремих метеорологічних приладів, облаштуванням і функціонуванням метеорологічного майданчика, особливостями первинної обробки результатів спостережень. Під керівництвом Надії Геннадіївни школярі набували навичок спостереження за станом погоди.

Також працівники метеостанції розповіли, що їхній професії вчать лише у декількох навчальних закладах України, зокрема в технікумах у Харкові та Херсоні, а також університеті Одеси.

За словами Надії Геннадіївни, погода в Інтернеті складається за допомогою спеціального програмного забезпечення, відповідно до математичних розрахунків. Але вона ніколи не буде настільки точною, як у метеорологів. «Адже метеорологи враховують багато речей, які жодна програма врахувати не зможе», – каже пані Надія.

Ось така вона ця робота – нелегка і дуже відповідальна. А якщо задуматися, то і незамінна. Адже на її результати орієнтуються мільйони людей. Недаремно професію синоптика порівнюють із професією лікаря. Лікар вивчає стан хворого, а синоптик – стан атмосфери. Лікар ставить діагноз, а синоптик дає прогноз. Тільки від помилки лікаря залежить одне життя, а від помилки синоптика – сотні.

Позитивним емоціям та цікавості школярів не було меж. Вони всі щиро дякували Надії Геннадіївні за таку пізнавальну екскурсію, адже відкрили для себе багато нового та цікавого.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: З 1 червня у Тернополі ...
Наступна новина: У Львові внаслідок ДТП ...

КОМЕНТАРІ