На Вінничині законодавець створив серйозні бюджетні стимули для добровільного об’єднання територіальних громад,- Валерій Коровій (+фото)

На Вінничині законодавець створив серйозні бюджетні стимули для добровільного об’єднання територіальних громад,- Валерій Коровій (+фото)

13.05.15 14:44 0 553
12 травня, у місті Хмільник відбулася науково-практична конференція «Добровільне об'єднання територіальних громад: позитивні очікування, виклики, ризики» для голів сільських, селищних та міських рад Калинівського, Козятинського та Хмільницького районів.

У заході, ініційованому народним депутатом України Петром Юрчишиним та спрямованому на ознайомлення керівників органів місцевого самоврядування базового рівня із процесами децентралізації, взяв участь голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

Звертаючись до учасників конференції зі вступним словом, керівник Вінниччини зауважив, що питання децентралізації викликають чимало дискусій, тому дуже важливо розуміти, у чому ці процеси полягають та на що спрямовані.

За словами Валерія Коровія, прийняті у 1997 році Закони України про місцеві державні адміністрації та місцеве самоврядування лише частково увібрали в себе положення, передбачені Європейською Хартією місцевого самоврядування, до якої Україна приєдналася в 1996 році. І, фактично, вже тоді був закладений конфлікт щодо формування регіональної влади та кола повноважень органів місцевого самоврядування базового рівня. « ми черговий раз говоримо про реформу місцевого самоврядування, але вже в контексті децентралізації. І принциповою є важливість розуміння того, що цей процес незворотній», - підкреслив голова облдержадміністрації.

Аналізуючи чотири рівні місцевого самоврядування, очільник регіону зазначив, що в найкращих умовах і найбільш чітко відповідають вимогам законодавства міста обласного значення. «Тут є волевиявлення громадян у виборі міського голови, обирається виконавчий комітет, закладаються основи для бюджетоутворення та більш-менш сформована база для формування місцевих податків. І в питаннях самоврядного розвитку вони найбільш потужно розвиваються», - зауважив Валерій Коровій. Що ж стосується рівня сільських та селищних рад, то, на перший погляд, вони наділені певними владними атрибутами, але з точки зору Бюджетного Кодексу досі були позбавлені будь-яких інструментів та стимулів для свого розвитку.

Керівник Вінниччини ознайомив учасників конференції з трьома основними етапами, які має пройти держава на шляху децентралізації влади. Так, передумовою першого етапу, що стартував з 1 січня поточного року, стало прийняття змін до Бюджетного та Податкового кодексів. І попри значну кількість дискусій, перші результати бюджетної децентралізації, за словами очільника регіону, вже відчутні. «Є ще чимало питань, але на бюджети базового рівня Вінниччини, порівняно з відповідним періодом минулого року, мають зростання на 50 %. В області є 25 сільських рад, які за підсумками 4 місяців вже виконали річний бюджет», - зазначив Валерій Коровій, наголосивши, що по структурі доходів у першу чергу починають спрацьовувати нові місцеві податки та збори, які акумулюються на місцевому рівні.

Другий же етап децентралізації пов'язаний з прийняттям Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», причому законодавець, за словами голови облдержадміністрації, створив серйозні бюджетні стимули для такого об'єднання. Серед них: отримання об'єднаною громадою в бюджетних питаннях статусу, наближеного до міст обласного значення, надходження до місцевого бюджету 60 % ПДФО, отримання цільової субвенції на освіту та медицину й низка інших. А завершатиме процес децентралізації виборча кампанія, проведення якої планується в жовтні поточного року.

У ході конференції учасники заходу ознайомились з особливостями впровадження законодавства про добровільне об'єднання територіальних громад та основними кроками, які належить пройти територіям, що матимуть бажання об'єднатися. Затим керівники сільських, селищних та міських рад обговорили переваги та ризики зазначеного процесу й у форматі запитань-відповідей з'ясували актуальні для себе позиції.















































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі проведено ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ