На Хмельниччині у Славуті обговорено об’єднання територіальних громад

На Хмельниччині у Славуті обговорено об’єднання територіальних громад

14.05.15 14:51 0 522
Попри вихідний день сільські голови Славутчини працювали. 11 травня вони зібралися в приміщенні Славутської міської ради, щоб поставити остаточну крапку в питанні формування пропозицій до перспективного плану об'єднання територіальних громад Хмельницької області.

Засідання проходило під головуванням Славутського міського голови Сидора В.Б. Також був запрошений міський голова Нетішина Супрунюк О.О.

Хоча Нетішин є самодостатнім, міський голова з розумінням ставиться до того, що шанс отримувати якісні та доступні послуги потрібно дати і прилеглим до міста селам Славутського району. Та й в перспективі таке об'єднання піде на користь і місту.

В засіданні робочої групи також взяли участь і експерти Хмельницького регіонального Офісу реформ Гоцький Г.І та Рохова Н.А.

Щоб дискусія була плідною і дала відповідний результат, було запропоновано на початку надати слово експертам, аби вони роз'яснили критерії, за якими буде проходити об'єднання громад та що отримають в результаті — місцеві жителі.

До місцеве самоврядування в Україні, фактично, розвивалося лише на рівні територіальних громад міст обласного значення. Диспропорція виникла у зв'язку з надмірною подрібненістю територіальних громад ,що призвело до їх слабкої матеріально-фінансової бази. Від 1991 року чисельність населення зменшилася на 2,5 млн. осіб, а кількість сільських населених пунктів скоротилась на 348 одиниць. Разом з тим кількість сільрад збільшилося на 1067 одиниць. Таким чином відбулося погіршення якості та доступності послуг, які надаються місцевим жителям внаслідок ресурсної неспроможності органів місцевого самоврядування здійснювати власні та делеговані повноваження. Відбулася надмірна централізація повноважень органів виконавчої влади та фінансово-матеріальних ресурсів. Така ситуація вимагає кардинальних перетворень. Потрібні суттєві зміни направлені на поліпшення якості життя. І тут без реформування органів місцевого самоврядування не обійтися. Йдеться про децентралізацію влади та передачу більшості повноважень на нижчий рівень, тобто туди , де, власне, проживають люди. Наріжним каменем стало укрупнення територіальних громад. Але об'єднання не може відбуватися хаотично. Має бути відповідний план, критерії, які б враховували інтереси громад. Тому законодавець передбачив, що насамперед визначаються адміністративні центри об'єднаної територіальної громади, потім — зона доступності в межах до 20км. Слід зауважити, що відповідно до чинного законодавства, у складі об'єднаної територіальної громади не може існувати інша територіальна громада, яка має свій орган місцевого самоврядування. Також територія об'єднаної територіальної громади має бути нерозривною і її межі мають визначатися по зовнішніх межах юрисдикції рад територіальних громад, що об'єдналися.

Дискусія навколо визначення адміністративних центрів та зони впливу була жвавою і в більшій мірі конструктивною. Відзначимо, що готуючись до робочої групи сільські голови в своїй більшості провели консультації та поцікавилися думкою своєї громади щодо майбутнього об'єднання. Сільських голів також цікавили питання фінансового забезпечення об'єднання, функціонування та утримання шкіл, дитячих садочків та установ культури. В результаті прийшли до висновку, що об'єднуватися потрібно. Було запропоновано кілька «центрів впливу», зокрема, місто Нетішин, до якого відійде частина сіл Славутського району, що межують з містом, та місто Славута з навколишніми селами в межах доступності.

Помітно, що сільські голови району відчувають гостру нестачу ресурсів не лише для виконання своїх повноважень, але й для елементарного утримання власного апарату. Тому у майбутньому об'єднанні вони бачать свій порятунок. Залишилося оформити дані пропозиції та подати до обласної адміністрації. Далі — слово за депутатами.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ