Мінкультури «подякували» за відсутність у Венеції. У відомстві здивовані такою заявою

Мінкультури «подякували» за відсутність у Венеції. У відомстві здивовані такою заявою

14.05.15 14:22 0 487
Художники-учасники виставки в Українському павільйоні на 56-й Венеційській бієнале, висловили Міністерству культури України та особисто міністру В'ячеславу Кириленку щиру «подяку» за самоліквідацію з процесу підготовки та проведення виставки в Українському павільйоні на 56-й Венеційській бієнале. Водночас у відомстві з подивом сприйняли таку заяву, повідомивши, що Мінкультури брало участь у підготовці фестивалю, однак усі витрати взяв на себе PinchukArtCentre.

Під відкритим листом свій підпис поставили Анна Звягінцева, Євгенія Бєлорусець, Нікіта Кадан, Жанна Кадирова, Микола Рідний, Сергій Жадан, «Відкрита група» (Юрій Білей, Антон Варга, Павло Ковач, Стас Туріна).

Звертаючись до Кириленка, художники зазначили, що його відсутність «виключно позитивно вплинула на кінцевий результат, а її цілющий вплив на організацію роботи павільйону та на його відкриття важко переоцінити».

«Спадає на думку навіть якась нагорода, яку могли б урочисто видавати міністерству та особисто Вам, за ваше спільне самоусунення», – йдеться у листі.

Художники зазначають, що обіцянки фінансування (надання невеликої частини коштів з держбюджету) та запрошення незалежних кураторів Оксани Баршинової та Михайла Рашковецького створили хибну картину, тимчасово приховавши фактичну неспроможність міністерства до організації національного представництва на бієнале.

«Коли реальний стан справ став очевидним, коли міністерство залишило запрошених кураторів без контракту, а потім і відмовилось будь-як фінансувати проект й передало всі організаторські функції приватній інституції, Рашковецький та Баршинова змушені були піти, а їхній внесок у роботу над проектом залишився неоплаченим», – наголошують учасники виставки.

Після цих подій художники продовжили співпрацю з приватною інституцією PinchukArtCentre, з якою до того працювали неодноразово.

«Таке співвідношення обіцянок та реальних дій Міністерства культури укладається в політику імітаційної діяльності, безвідповідальності та популізму, характерну для часів Вашого головування у міністерстві, пане Кириленко. Але нестворення прозорого та постійно діючого механізму організації національних виставок на Венеційській бієнале впродовж чотирнадцяти років, показує що справа не лише у персоналіях, а в інституції як такій», – йдеться у листі.

Художники наголошують, що ця ситуація наочно демонструє неспроможність Міністерства культури виконувати попередні зобов’язання й відповідально ставитися до започаткованих проектів. А врешті-решт й неспроможність до вироблення культурної політики. «Ця очевидність корисна – вона доводить необхідність фундаментального перетворення міністерства, аж до створення на його місці адекватніших інституційних утворень», – наголошують учасники виставки, пише «Тема».

«Таким чином, хоч Ваше та міністерства самоусунення ледь не поставило під питання всю українську виставку на 56-й Венеційській бієнале, нам всім пощастило цього року відкривати Український павільйон без вас», – йдеться у листі.

Міністерство культури відреагувало на таку заяву учасників виставки в Українському павільйоні на 56-й Венеційському бієнале. Офіційна заява опублікована на сайті відомства.

У міністерстві зазначили, що з подивом сприйняли появу публічного листа від молодих художників, чиї роботи представлені на Українському національному павільйоні на Венеціанській бієнале.

«Припускаю, що автори листа могли не знати деталей переговорів та фінальних домовленостей про умови співпраці Міністерства культури та PinchukArtCentre, які в результаті дали можливість цим художникам представити свої роботи у Венеції. Не можна заперечувати очевидний факт – міністерство у надскладних умовах зробило свою частину роботи для участі України в цій престижній мистецькій події, і, за відгуками критиків, преси та гостей павільйону, виставка є вдалою», – сказав заступник міністра культури з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко.

Водночас, у відомстві зазначають, що «називати економію майже 2 млн бюджетних коштів «самоусуненням» міністерства від підготовки до участі у бієнале – це перекручувати факти і власне логіку роботи міністерства».

«На початку року Міністерство культури та мистецька інституція, яка вже 10 років представляє українське сучасне мистецтво у Венеції, спільно готували представлення України на Венеціанській бієнале. Міністерство у цій співпраці виходило з того, що PinchukArtCentre має відповідний досвід та авторитет у міжнародних мистецьких колах. 2007 та 2009 року PinchukArtCentre разом з державою був організатором офіційного українського павільйону на бієнале. Відтак, йшлося про спільну роботу з поважним партнером на засадах довіри і поваги», – йдеться у повідомленні.

«У цій співпраці ми мали спільне розуміння важкої ситуації, в якій перебуває наша країна, та необхідності привернення уваги до подій та процесів в Україні на міжнародному культурному майданчику», – наголосив Андрій Вітренко.

У прес-службі повідомляють, що під час підготовки у міністерстві відбулися зустрічі з кураторами Оксаною Баршиновою та Бйорном Гельдхофом, на яких була погоджена концепція виставки, домовлено про умови роботи кураторів та Міністерства культури як комісара. Відповідно до цього, міністерство надавало всю необхідну організаційну та методичну підтримку. Відмова кураторів Баршинової та Рашковецького стала відома через соціальні мережі і мала суб’єктивну мотивацію. Про фінансування організації виставки коштом державного бюджету мови бути не могло з огляду на ситуацію в країні, про що Мікультури було заявлено офіційно.

З боку PinchukArtCentre було надано запевнення у повному фінансуванні витрат, пов’язаних з участю України в 56-й Венеціанській бієнале. Ця позиція була спільно заявлена в ЗМІ під час прес-конференції у PinchukArtCentre 26 лютого, йдеться у заяві.

«Тому аргументація авторів листа виглядає упередженою, а спроби нав’язати міністерству фінансові зобов’язання після відкриття павільйону є недоречними», – вважає Андрій Вітренко.

«Позиція Міністерства культури залишатиметься незмінною і не може ставати предметом маніпуляцій та публічного тиску: з державного бюджету не будуть фінансуватися ані гонорари, ані відрядження чиновницьких делегацій до Венеції», – наголошують у відомстві.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: «Мистецький ...
Наступна новина: Про відзначення цінними ...

КОМЕНТАРІ