Рівненські ковалі на фестивалі в Івано-Франківську провели майстер-клас з виготовлення тризуба

Рівненські ковалі на фестивалі в Івано-Франківську провели майстер-клас з виготовлення тризуба

14.05.15 16:52 0 532
8 - 10 травня в Івано-Франківську відбувся ХІІІ міжнародний фестиваль «Свято ковалів». Майже двісті майстрів з різних областей України та дванадцяти країн світу, зокрема, Франції, Польщі, Великобританії, Туреччини, Голандії, Росії, США, Чехії, розгорнули свої імпровізовані кузні. Це провідні майстри ремесла, художники та скульптори по металу, ковалі з міжнародним визнанням та народні майстри. Уже два роки «Свято ковалів» отримує фінансову підтримку Євросоюзу в рамках проекту «Відновлення ковальського мистецтва як одного з елементів економічного зростання».

Під час фестивалю ковалі демонстрували свої вироби і спільно працювали над композиціями, проводили майстер-класи, ярмарки, виставки та конференції-презентації, обговорювали питання розвитку ковальства. Щороку майстри просто неба з металу творять композиції, які після свята прикрашають вулиці Івано-Франківська. Цьогоріч вирішили зробити гніздо — символ родини.

Достойно представили на фестивалі ковальську спільноту Рівненщини майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Сергій Торуля зі своїми учнями – випускниками цьогорічними і минулих років.

Чи не найбільше глядачів зібрав майстер-клас Сергія Торулі, який показував процес кування з цільного шматка металу українського символу – тризуба. Сергій Михайлович каже, що оскільки для показу було відведено зовсім небагато часу, довелося важко попрацювати. Допомагали йому колишні випускники РЦПТО ДСЗ Павло Марченко з Донеччини та Максим Клімов з Хмельниччини. Натхненна праця ковалів відразу стала об'єктом зйомки численних фотографів і викликала захоплення гостей та учасників фестивалю.

Рівняни на святі зустрілися із своїм давнім добрим другом – голландським ковалем Хуубом Сенсеном. Разом з ним цього разу приїхав Квок Мінг Лау, родом з Китаю, який уже багато років працює з Хуубом у Європі. Лау - майстер-шеф у китайському ресторані. Він розповів, що отримуює задоволення не тільки, готуючи їжу, а й займаючись ковальським ремеслом, яке стало для нього хобі. До речі, китаєць готував для учасників та гостей свята чіпси з креветок на спеціально виготовленому слухачами РЦПТО ДСЗ пристрої, який поєднує сковорідку-вок та гриль.

Хууб Сенсен повіз із собою у Голландію дві скульптурні композиції Сергія Торулі, які експонуватимуться на інших європейських фестивалях та виставці у музеї ковальства.

Ковалі з Рівненщини запросили українських та іноземних майстрів на ІУ Міжнародний фестиваль ковальського мистецтва «Металеве серце України», який відбудеться у нашому обласному центрі 29-30 серпня 2015 року.

Фото можна переглянути тут

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельницька область: ...
Наступна новина: «Рівне Дім Сервіс» ...

КОМЕНТАРІ