Чернігів: Тарифи на обслуговування житла можуть змінитися в липні

Чернігів: Тарифи на обслуговування житла можуть змінитися в липні

15.05.15 17:18 0 683
У квітні-травні підвищились тарифи на більшість житлово-комунальних послуг, що затверджуються рішенням Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій затверджуються органами місцевого самоврядування, й існує певна процедура, яка регулюється наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30.07.2012 р. № 390.

Зокрема, п. 2.4 цього наказу передбачає порядок доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру тарифів, зміну тарифів з обґрунтуванням її необхідності та врахування позиції територіальної громади. Тобто фактично йдеться про можливість залучення населення до обговорення цих тарифів. І після такого обговорення питання зміни тарифів виноситься на розгляд виконкому міської ради, який визначає їх розмір і термін набрання чинності. Надавачі послуг з обслуговування житла оприлюднили повідомлення про намір перегляду тарифів у «Відомостях» 1 квітня 2015 року, і 18 травня питання повинен розглянути виконком. Проект нових тарифів передбачає деякі зміни, розповісти про які ми вирішили на прикладі комунального підприємства «ЖЕК-10» Чернігівської міської ради.

Чому це потрібно

КП «ЖЕК-10» обслуговує 250 житлових будинків загальною площею близько 900 тис. кв. м. Дві третини споруд мають вік більше 30 років, і щоб зберегти наявний житловий фонд, потрібна його якісна експлуатація та своєчасний ремонт. Чи дають діючі тарифи можливість підтримувати житловий фонд у належному стані?

Розповідає начальник КП «ЖЕК-10» Олександр Ярещенко:

— Тарифи на послуги з утримання житла та прибудинкових територій у витратах населення на оплату комунальних послуг мають невелику питому вагу — 7—8%, та й частину доходу ми витрачаємо на розрахунок зі сторонніми організаціями. Але наші послуги мешканці бачать кожного дня, бо це частина життя кожної людини. І щоденна робота наших працівників. Звичайно, кожна робота потребує витрат на матеріали, паливо, запчастини для техніки й нарешті заробітної плати. Тарифи, що діють фактично були прийняті у вересні 2008 року, і немає сенсу наводити дані зростання цін на електроенергію, паливно-мастильні матеріали, інструменти. Лише один приклад: халат для прибиральниці тоді коштував 30 гривень, тепер — 159 грн. Спроба перегляду тарифів була в березні 2012 року, але тоді загальна величина тарифу не збільшилась, а зберегти її довелося за рахунок виключення з переліку послуг, мабуть, найважливішої — поточного ремонту. Три роки його виконували за рахунок дотації з міського бюджету, у 2015 році ще таких коштів не було. А житловий фонд, який має «поважний вік», не можна залишати напризволяще, тому коригування тарифів стало невідворотнім. Хоча, якщо говорити чесно, в тарифі враховано мінімальні потреби на виконання ремонту — здебільшого аварійного.

На основі нових вимог

Мабуть, чернігівці пам'ятають, що ще у 2008 році тарифи на обслуговування житла приймалися для кожного будинку. Утім, тоді це було скоріше формальністю. В основі своїй тариф розраховувався за усередненими показниками. Хто знайомився з повідомленням, про яке йдеться вище, звернув увагу, що тарифи навіть для сусідніх будинків тепер різні. Це вимога Постанови Кабміну № 869 від 1.06.2011 року, що передбачає побудинковий облік витрат на виконання послуг.

Розповідає Олександр Ярещенко:

— Нова нормативна база передбачає врахування нових норм часу та матеріально-технічних ресурсів, норм обслуговування для робітників при утриманні будинків, споруд і прибудинкових територій у відповідності до наказу Мінрегіону № 603 від 25.12.2013 року. Обов'язковий перелік послуг, які ми будемо надавати за новими тарифами, фактично збільшиться. До нього повернувся поточний ремонт, до деяких видів послуг додалися нові роботи, зокрема буде здійснюватися прибирання підвалів, раз на рік — миття вікон у під'їздах, вологе прибирання панелей, підвіконь, поручнів, кожного робочого дня прибирання контейнерних майданчиків тощо. А якщо якісь послуги надаватися не будуть, то плата за обслуговування житла після прийняття тарифів має переглядатися у бік зменшення на вартість відповідної послуги до моменту відновлення надання цих послуг.

Тобто люди будуть у виграші. Хоча було б краще, аби послуги надавались у більшому обсязі. Наприклад, деякі мешканці пропонують частіше прибирати сходові площадки. Це можливо, але за додаткову плату, адже потребує більше трудовитрат прибиральниці.

Тепер відповім на питання, чому для кожного будинку тарифи дійсно різні. По-перше, в будинках різна площа квартир. Чим вона менша, тим вартість обслуговування 1 кв. м більша. Впливає й етажність — вищий будинок в обслуговуванні дешевший. Ще один фактор — площа прибудинкової території. А шиферний дах дешевший в обслуговуванні, ніж бітумний. Шви у панельному будинку потребують в обслуговуванні більше коштів, ніж у цегляному. Додаткові витрати також є в будинках із ліфтами, наявністю диспетчеризації та протипожежної автоматики.

Проте на стан житла впливає не тільки якість послуг, але й, може, в першу чергу, ставлення самих мешканців. Ніякий працівник ЖЕКу не зможе попередити варварське ставлення до житла, до речі, власного, бо 90% його приватизовано, коли після ремонту розбивають вікна у під'їздах, розписують фарбою стіни, розкидають і не прибирають сміття, а взимку відчиняють вікна. Ми намагаємося робити все належне в межах наших фінансових можливостей, щоб людина почувалася комфортно, завжди готові до спілкування з людьми, але хочемо і взаєморозуміння.

Все пізнається в порівнянні

Якщо виконком затвердить пропозиції житловиків, то збільшення тарифів буде здійснюватись у два етапи. На першому — на 60%, а з 1 січня 2016 року — на різницю між запланованим збільшенням для окремого будинку та 60%. На діючий середній тариф для Чернігова — 1,38 грн. за квадратний метр. Звичайно, порівнювати з Києвом важко. Там у середньому 2,87 грн. ще з 2011 року, а елітні будинки мають тариф до 14 грн. У Житомирі тариф із 2013 року складає 1,97 грн., але там серед послуг нема вивезення сміття та обслуговування ліфтів. Люди в ліфтах платять окремою карткою. У Черкасах тариф 2,15 грн. діє з квітня 2013 року. Невисокий тариф в Ужгороді, але там немає прибирання під'їздів, вивезення сміття та користування ліфтами. У деяких містах послуга поточного ремонту виконується за рахунок співфінансування ЖЕКів та власників житла.

Узагалі, чернігівцям надається 15 послуг. Практично це найбільше з усіх обласних центрів України.

За матеріалами газети «Чернігівські відомості»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: З початку року на території ...

КОМЕНТАРІ