Чернігів: Обережно,кліщі!

Чернігів: Обережно,кліщі!

18.05.15 10:04 0 539
За даними Чернігівського міського Управління Головного управління Держсанепідслужби України в Чернігівській області у 2015 році в місті Чернігові відмічено збільшення захворюваності хворобою Лайма (бореліоз).

За минулий рік зареєстрований ріст захворювання на 32,4% (+9 випадків), 37 випадків проти 28 випадків у 2013 році.

На основі аналізу епідеміологічних даних були встановлені місця зараження більшості хворих. Так, у 21 особи (56,7% від загальної кількості) присмоктування кліщів відбулось:

- в зоні відпочинку Ялівщина – 4 випадки;

- на березі річки Десна – 4 випадки;

- в лісі району Старої Подусівки – 1 випадок;

- на дачі в с. Півці - 1 випадок;

- в районі Бобровиці – 1 випадок;

- в районі вул. Доценка – 1 випадок;

- в парку району Шерстянки – 1 випадок;

- на дачі в районі обласного протитуберкульозного диспансеру - 1 випадок;

- на березі річки Стрижень – 1 випадок.

Системний кліщовий бореліоз (хвороба Лайма, хронічна мігруюча еритема) - інфекційна природно-осередкова хвороба. Характеризується трансмісивним (через укус комахи) шляхом передачі, різноманітністю клінічних проявів (ураження шкіри, нервової та серцево-судинної системи, суглобів), схильністю до затяжного рецидивуючого перебігу.

Основний переносник збудника хвороби - іксодовий кліщ. Він поширений надзвичайно широко в регіонах з помірнимкліматом, особливо у змішаних лісах. Хвороба Лайма однаково вражає людей різної статі та віку. Можливий і трансплацентарний (від матері до плода) шлях передачі збудника плоду. Ризик заразитися зростає для тих, хто тримає домашніх тварин.

Для системного кліщового бореліозу характерна весняно-літня сезонність (травень-вересень).

Після укусу кліща в більшості хворих (до 70%) через 2-30 днів (у середньому 7–14 дні) в місці присмоктування кліща з'являється еритема. Спочатку на шкірі з'являється невелика пляма (у більшості випадків її поява не супроводжується виникненням свербежу й печіння), що протягом декількох днів збільшується в розмірах, досягаючи 15–20 см і більше в діаметрі. Краї плями стають чіткими, яскравими, трохи піднятими над рівнем здорової шкіри. У частини хворих у центрі плями еритема поступово блідніє, перетворюється на кільцеподібну, набуваючи синюшного відтінку. Зберігається 2–4 тижні, після чого спостерігається її зворотний розвиток.

Захворювання зазвичай починається поступово (рідше — гостро): хворих турбують загальна слабкість, помірний головний біль, запаморочення, нудота, порушення сну, дратівливість. Температура тіла підвищується до 37,5–38 °С (рідше — вище) й іноді супроводжується ознобом. У частини хворих спостерігаються менінгіт, енцефаліт, болючість м'язів та суглобів, катаральні явища, кон'юнктивіт, почервоніння шкіри обличчя й шиї. Лихоманковий період триває, як правило, 2–7 днів.

Хвороба може переходити в хронічну форму, яка в свою чергу може бути безперервною або рецидивуючою.

Слід зазначити, що раннє та адекватне лікування, особливо в перші 10 днів хвороби, значно покращує прогноз і тривалість лікування.

Тому при виникненні вищевказаних симптомів, а особливо, якщо ви недавно перебували на природі, негайно звертайтесь до лікаря-інфекціоніста.

При виході на природу потрібно одягати щільний одяг, що покриває відкриті ділянки тіла, застосувати репеленти, проводити само- і взаємоогляд. Виявлений кліщ повинен бути негайно вилучений, а місце присмоктування змащують йодом.

За повідомленням управління охорони здоров'я міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Цьогоріч на соціальний ...
Наступна новина: Хмельниччина: під час ...

КОМЕНТАРІ