Волинські активісти разом із інспекторами ДАІ наводитимуть лад зі стихійними парковками

Волинські активісти разом із інспекторами ДАІ наводитимуть лад зі стихійними парковками

18.05.15 11:31 0 669
Питання порушення правил паркування обговорили під час засідання круглого столу.

Участь у заході взяли активні користувачі соціальних мереж, які часто піднімають питання недобросовісного паркування, представники Державтоінспекції, департаменту ЖКГ, місцеві депутати та громадські активісти.

За словами представників громадської організації «Громадський рух «Народний контроль», які ініціювали проведення заходу, ця проблема у місті стає дедалі масштабнішою.

– Головними факторами створення такої ситуації є збільшення кількості транспортних засобів, а також прогалини у нових планах забудови, які не враховують потреби власників автівок, – відзначив модератор зустрічі Михайло Шелеп. – Але це не зменшує провини самих водіїв, які часто на догоду особистій зручності нехтують правами пішоходів, залишаючи транспорт на тротуарі або газоні. Тому ми сподіваємося, що такі публічні обговорення допоможуть знайти оптимальний вихід із ситуації.

Для того, аби винести проблему на загал, громадські активісти створили у соціальних мережах платформу для обговорення та демонстрації випадків недобросовісного паркування.

Окремі учасники круглого столу звернулися до представників ДАІ із пропозицією за всіма викладеними у мережі світлинами вживати жорстких заходів до порушників, зокрема вилучати автомобілі на арештмайданчик та притягувати водіїв до адміністративної відповідальності.

Своєю чергою заступник начальника управління ДАІ УМВС України у Волинській області Андрій Бондарук розповів присутнім, що діяти в запропонований спосіб означало б прямо порушувати закон:

– Ми реагуємо на всі звернення, які надходять до нас від громадян із приводу неналежного паркування власників автомобілів. Утім, якщо ви ознайомитеся із правилами складання протоколу, то там чітко вказано, що інспектор ДАІ не може складати протокол на транспортний засіб, а лише на водія. Правоохоронець відзначив: подібні прецеденти уже були, тож винуватцю було нескладно домогтися скасування протоколу через суд.

Стосовно методів впливу на порушників, про які говорили під час засідання круглого столу, то начальник відділу ДАІ з обслуговування міста Луцьк Віктор Главічка зауважив:

– На відео- чи фотофіксація не є підставою для складання протоколу на правопорушника. Свого часу така можливість у Державтоінспекції була, але згодом її скасували рішенням Конституційного суду України як таку, що порушує права громадян. Але навіть коли така можливість у працівників ДАІ існувала, то доказом могли бути лише знімки, зроблені сертифікованими приладами. Це можливо тільки в тому випадку, якщо інспектор безпосередньо був на місці події під час скоєння правопорушення.

Учасники круглого столу зійшлися на тому, що подолання випадків стихійного паркування повинне бути комплексним і включати зміни в інфраструктурі міста, перегляду доцільності окремих дорожніх знаків, які забороняють парковку, особливо у центральних районів міста, а також створення альтернативи за допомогою платних паркомісць.

Окрім того, учасники закликали громадян активніше відстоювати своє право пішохода і вказувати порушникам на неприпустимість паркування у заборонених для цього місцях.

УДАІ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Прокурор Рівненської ...

КОМЕНТАРІ