Радянські партизани ніколи не рятували людей від каральних загонів,– дослідник

Радянські партизани ніколи не рятували людей від каральних загонів,– дослідник

18.05.15 12:44 0 619
Український інститут національної пам?яті зафіксував понад 670 випадків знищення населених пунктів нацистськими каральними загонами у час ІІ світової війни. Натомість попри всі радянські міфи і легенди, нема жодного факту про бодай спробу захистити цивільне населення радянськими партизанами.

Такі дані навів представник Українського інституту національної пам?яті у Чернігівській області Cергій Бутко у гостях проекту «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щонеділі о 22:30, щочетверга о 22:00 на телеканалі ZIK).

Однією з найбільших трагедій періоду війни, про яку старанно замовчувала радянська система саме через бездіяльність партизан, є знищення селища міського типу Корюківка на Чернігівщині. У березні 1943 року каральні загони вбили майже 7 тисяч осіб (у воєнний період кількість населення у Корюківці становила 10-13 тисяч осіб), містечко спалили – заграву від пожежі було видно за 40 кілометрів.

«Упродовж двох днів – 1-2 березня 1943 року – каральні загони абсолютно безперешкодно відловлювали, вбивали і палили, – розповів Сергій Бутко. – Це при тому, що за 15 км від Корюківки була головна база з?єднання Олексія Федорова, де було понад 3 тисячі добре озброєних партизанів. Передові загони взагалі були лише за 3 км від Корюківки. За спогадами, які дійшли до нас, рядові партизани рвалися у бій, але офіційного наказу захистити людей не надійшло».

Пояснити таку поведінку партизан, говорить дослідник, – просто.

«Радянський партизанський рух не був рухом опору, створеним активними людьми для захисту населення, – зазначив Сергій Бутко. ­– Це був рух, створений Радянським Союзом та його каральними органами. Подивіться, хто очолював партизанів: Федоров, його заступник Попудренко, в яких ще до війни руки були по лікті у крові. Голодомор, репресії, – вони на цьому кар’єру зробили. Для них люди – ніщо».

Як розповів Сергій Бутко, співробітники Українського інституту національної пам?яті вивчили стоси документів про радянську «партизанку», і в жодному серед переліку завдань не було пункту «захист цивільного населення».

«Заслуги партизанів вимірювалися кількістю вбитих німців і підірваних ешелонів. А от за порятунок людей орденів не давали», – наголосив дослідник.

Понад те, є факти, коли самі партизани знищували невеликі села, хутори, де жили родини поліцаїв.

«Не лише нацистський окупаційний режим знищував цілі населенні пункти, здійснював військові злочини, злочини проти людяності, проти цивільного населення. Ці речі характерні для всіх тоталітарних режимів, у тому числі і комуністичного, ­– резюмував Сергій Бутко. – І зараз, під час агресії Росії, яка почалася у 2014 році, російські терористичні війська, використовуючи модернову зброю, а не лише автомати, здійснюють такі ж злочини, які за методологією можна охарактеризувати як «Корюківка».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ