Львівський музей історії релігії відзначатиме професійне свято кілька днів. Програма

Львівський музей історії релігії відзначатиме професійне свято кілька днів. Програма

18.05.15 14:28 0 599
18 травня у світі відзначають День музеїв. З цієї нагоди на чотири дні – з 15 по 18 травня – у різних філіях Львівського музею історії релігії підготували насичену і цікаву програму. На відвідувачів чекають не лише нові виставки, майстер-класи, а й концерти і вистави.

Про це повідомляє прес-служба Львівського музею історії релігії.

У переддень свята, 17 травня, Львівський музей історії релігії та його філії підготували найрізноманітнішу програму. Так, поціновувачів родини Шептицьких запрошуємо на театралізоване дійство «У прихистку Божої Ласки: Мати і Син». Це художні читання – за листами, творами та спогадами графині Софії з Фредрів Шептицької та її сина – у виконанні Ірини Вовк та Романа Гринька. У дійстві бере участь церковний хор під орудою Володимира Беня.

Крім того, на відвідувачів чекають майстер-класи. Як виготовити зайчики-орігамі з паперу, розкаже Ірина Бенюк (Червоноградська філія). Свої неповторні конвертики-орігамі разом із художницею-реставратором Оксаною Гірняк складатимуть львівські дітлахи. Спробувати опанувати гончарне ремесло особисто, трішки пофантазувати запропонують на майстер-класі «Глиняні легенди» (Львів). Тих, кого цікавлять стародруки, печатки бібліотек чернечих орденів матимуть змогу з ними ознайомитись у бібліотеці ЛМІР, де пройде майстер-клас «Дорожче, ніж золото…». Йтиметься про старі, пожовклі від часу, «золоті», сторінки книг; діти зможуть гусячими перами на стилізованому «пергаменті» закарбувати свої потаємні бажання і водночас відчути себе справжніми писарями.

Гостей і львів’ян міста чекають музичний перформанс на теми кримсько-татарської культури, пізнавальний музейний квест, концерти органної музики «Романтика і сучасність», «Re-візія 2: проекція міфів» – про музейний артефакт, що приваблює, надихає глядача на спілкування, викликає емоційний відгук. «Музейна вітальня» запрошує на розмову всіх, хто цікавиться старожитностями, – «Історія однієї пам’ятки».

Інтерактивну екскурсію у стінах Домініканського монастиря проведе завідувач відділу ЛМІР Надія Полянська. На матеріалах виставки «День пам’яті про День перемоги» вона розповість про неоднозначні події Другої світової війни, про непросте сьогодення нашої країни. Учасники екскурсії матимуть можливість написати свої «Листи в майбутнє».

Палац Потоцьких (Червоноградська філія) запропонує оглянути виставку «Шахтарський Червоноград – погляд митців». Це збірка з фондів філії та експонатів музею «Шахтарська слава» Сокаля. Виставка-продаж «Мистецький вернісаж» відбудеться в музеї «Людина. Земля. Всесвіт» (Сокальська філія). В рамках благодійної акції «Діти – на підтримку українського війська», відбудеться майстер-клас для учнів санаторної школи-інтернату м. Сокаля та членів Сокальської станиці «Пласт». Вони виготовлятимуть керамічні обереги для українських воїнів, займатимуться розписом на дерев’яних плакетках. Ці роботи, а також мистецькі твори художниці Анни Вихтюк та народного майстра Богдана Ямового, запропонують придбати усім охочим. Виручені кошти сокальчани відправлять воїнам на Схід.

Міні-вистава «Тільки пам’ять не згасне», присвячена 150-річчю від Дня народження митрополита Андрея Шептицького, відбудеться в Сокальській філії. Її представлять члени «Пласту».

Крім того, 18 травня у Музеї-садибі родини Антоничів (Бортятинська філія) член Яворівського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва Наталія Дюг представить виставку «Барви Яворівського краю» – роботи «Назустріч», «Півень», «Перший сніг», «Літо», які ілюструють вірші Богдана-Ігоря Антонича, виконані на склі та тканині.

Програма святкування

Львівський музей історії релігії пропонує:

15 травня, п’ятниця

16.00 – презентація подарованих музеєві робіт художника Євгена Безніска

17 травня, неділя

14.00 – 23.00 – день відкритих дверей. Огляд експозиції і діючих виставок:

– «Уганда. В пошуках слідів минулого…»

– «День пам’яті про «День Перемоги»

14.00 – виступ вокально-інструментального ансамблю Львівської духовної семінарії Святого Духа

14.30 – інтерактивна екскурсія «Листи в майбутнє»

14.30 – 16.00 – творча майстерня в музеї:

– майстер-клас «Глиняні легенди»

– майстер-клас з орігамі

– майстер-клас «Дорожче, ніж золото…»

15.00 – концерт органної музики «Романтика і сучасність»

16.00 – презентація проекту «Re-візія 2: проекція міфів»

17.00 – пізнавальний музейний квест

17.00 – лекція і музичний перформанс на теми кримсько-татарської культури

18.30 – «У прихистку Божої Ласки: Мати і Син» (художні читання за листами, творами та спогадами графині Софії з Фредрів Шептицької та її сина)

19.00 – 22.00 – оглядові екскурсії експозиційними залами музею.

20.00 – музейна вітальня «Історія однієї пам’ятки» (розмова для тих, хто цікавиться старожитностями)

22.00 – концерт органної музики «Романтика і сучасність»

Червоноградська філія Львівського музею історії релігії

17 травня, неділя

12.00 – 20.00 – день відкритих дверей. Огляд діючих виставок:

– «Кристинопіль у XVII–XX ст.»

– «Українська ікона ХVІІ–ХІХ ст.» (з фондів Червоноградської філії Львівського музею історії релігії)

– «Незалежність без монтажу… Відновленню не підлягає» (фотороботи Р. Данилюка)

– «Великодні візерунки–2015»

13.00–19.00 – проведення на території філії пленеру місцевих митців «Краса Прибузького краю»

16.00 – відкриття виставки «Шахтарський Червоноград – погляд митців» (з фондів Червоноградської філії Львівського музею історії релігії та музею «Шахтарська слава» м. Сокаля)

16.30 – проведення майстер-класу з орігамі

Музей-садиба родини Антоничів – Бортятинська філія

Львівського музею історії релігії

16 травня, субота

14.00 – зустріч за круглим столом із друзями–музейниками Мостиського району. Тема обговорення «Роль музею у сучасному житті».

21.00 – перегляд документального фільму «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939 – 1941».

18 травня, понеділок

10.00 – 18.00 – день відкритих дверей

13.00 – відкриття виставки «Барви Яворівського краю» (роботи майстрині Наталії Дюг на склі і тканині)

14.00 – майстер-клас «Яворівський розпис»

Музей «Людина. Земля. Всесвіт» – Сокальська філія Львівського музею історії релігії

17 травня, неділя

10.00 – 18.00 – день відкритих дверей. Тематичні екскурсії «Гортаючи музейні сторінки»

12.00 – 18.00 – виставка-продаж «Мистецький вернісаж». Вироби учасників благодійної акції «Діти – на підтримку українського війська», виготовлені учнями санаторної школи-інтернату м. Сокаля та членами Сокальської станиці «Пласту» (обереги з глини, художній розпис на дерев’яних плакетках), а також мистецькі твори художниці Анни Вихтюк та народного майстра Богдана Ямового

14.00 – 16.00 – музейна вітальня «Зберемося разом». Зустріч з друзями, прихильниками музею. Обговорення, дискусії щодо значення діяльності музею в суспільному житті району. Про зв’язок із громадськістю міста, району та майбутні спільні творчі плани і проекти

18 травня, понеділок

10.00 – 18.00 – день відкритих дверей. Тематичні екскурсії «Гортаючи музейні сторінки»

12.00 – 18.00 – виставка-продаж «Мистецький вернісаж». Вироби учасників благодійної акції «Діти – на підтримку українського війська», виготовлені учнями санаторної школи-інтернату м. Сокаля та членами Сокальської станиці «Пласту» (обереги з глини, художній розпис на дерев’яних плакетках), а також мистецькі твори художниці Анни Вихтюк та народного майстра Богдана Ямового

15.30 – 17.00 – театралізоване дійство «Тільки пам’ять не згасне» (до 150-річчя з дня народження митрополита Андрея Шептицького). Презентація Сокальської станиці «Пласту» (9-й курінь ім. Христини Алчевської)

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: Двоє братів викрали майно ...

КОМЕНТАРІ