Вінничина: «Я - не нуль» (+фото)

Вінничина: «Я - не нуль» (+фото)

18.05.15 11:41 0 736
Під таким девізом 17 травня 2015 року з метою привернення уваги суспільства до проблеми ВІЛ/СНІДу та вшанування пам'яті людей, які померли від цієї хвороби КЗ «Вінницький обласний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом» проведе щорічну акцію, присвячену Дню пам'яті людей, які померли від СНІДу.

Про це йшлося на прес-конференції, яка відбулася 15 травня в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

У прес-конференції взяли участь головний лікар Обласного центру боротьби та профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу Департаменту охорони здоров'я та курортів облдержадміністрації Ігор Матковський, начальник відділу управління у справах сім'ї, молоді та спорту ОДА Ірина Коцюбівська, заступник голови Вінницької обласної організації Товариство Червоного Хреста України Олена Педорук, головний спеціаліст Обласного центру соціальних служб сім'ї, дітей та молоді Оксана Яворська, лікар-психолог ФОНДу «Соціотерапія» Ганна Гаєвик, керівник ВОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Оксана Шевчук та заступник директора Вінницького обласного Центру духовної соціально-психологічної реабілітації «Отчий дім» Олег Кузь.

Розпочинаючи захід Ігор Матковський зазначив, що з нагоди вшанування пам'яті людей, які померли від СНІДу, на площі біля Літнього театру Парку культури та відпочинку ім. Горького 17 травня з 10.30 до 21 години проводитимуться тематичні заходи. А саме: конкурс «Малюнків на асфальті»: «Скажемо СНІДу – ні !», експозиція обласних виставок: «Маршрут безпеки», «Молодь проти СНІДу», проведення конкурсів, тематичних вікторин та інтелектуальних ігор, робота пересувних лабораторій по безкоштовному та анонімному обстеженню на ВІЛ, розповсюдження інформаційних матеріалів та тематичної символіки, а о 20-й годині відбудеться вшанування пам'яті померлих від СНІДу.

«Основним джерелом ВІЛ-інфекції в нашій країні залишаються групи підвищеного ризику, а ланцюжком передавання ВІЛ є особи, які їх оточують та передають статевим шляхом тим людям, які не вживають наркотиків», - наголосив Ігор Матковський.

Він поінформував присутніх про те, що у Вінницькій області з початку епідемії ВІЛ станом на перше травня цього року вперше виявлено 4 269 ВІЛ-інфікованих громадян України, що складає 0,25% від усього населення області (в минулому році – 0,24%). З них: 1 696 особам встановлено діагноз СНІД, померло 910 ВІЛ-інфікованих громадян (в тому числі від СНІДу – 571 особа).

Від ВІЛ-інфікованих матерів за весь період спостереження народилось 688 дітей. На серологічному контролю знаходиться 142 дитини, які народжені ВІЛ-інфікованими матерями, 464 дитини здорові (знято з обліку), 43 дитина ВІЛ-інфікована (з них 27 зі СНІДом), 27 померло, 55 дітей вибули в інші регіони.

Як зауважив Ігор Матковський, у Вінницькій області під медичним наглядом станом на 01.05.15 знаходяться 2 358 ВІЛ-інфікованих, в тому числі з діагнозом СНІД - 898 осіб.

Так, рівні ураженості ВІЛ-інфекцією перевищують середньобласний (256,1 на 100 тис. населення) у Ладижині (730,4), Гайсинському р-ні (472,1), Козятинському (468,2), Барському (481,1), Піщанському (538,8), Томашпільському (333,1), Тульчинському (457,8), Крижопільському (33584, Жмеринському (284,3) районах, Муровано-Куриловецький (323,9), Ямпільський (333,3). У м. Вінниці цей показник менше середньообласного – 220,2 на 100 тис. населення.

У 2012-14 роках у Вінницькій області на фоні повільного спаду абсолютного показника захворюваності на ВІЛ серед громадян України: у 2012 – 328 (на 12% менше ніж в минулому році), у 2013 році - 315 (на 4% менше ніж в минулому році) у 2014 р. сталося підвищення – 392 (на 20% більше ніж у минулому році).

За словами Ігоря Матковського, цю «хвилю» епідемії ВІЛ можливо пояснити погіршенням соціального становища груп ризику та пересічних громадян України, недостатнім рівнем профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу з однієї сторони, а також підвищенням рівня обстеження на ВІЛ населення та цілеспрямованою роботою з групами ризику з іншої сторони. Крім того, зараз відбувається процес міграції населення із зони бойових дій на Сході України.

Станом на перше травня 2015 р. всього антиретровірусне лікування отримує 1190 хворих, в тому числі 37 дітей (з них 3 підлітків), що складає 81,4% від тих, що потребує («Універсальний доступ»).

На початку 2014 року підведені підсумки виконання обласної Програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009 - 2013 роки.

Так, за рахунок успішного виконання Програми вдалось: знизити темпи розповсюдження епідемії ВІЛ; охопити медичними послугами з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу 60% представників груп ризику; забезпечити антиретровірусною терапією 84,5% осіб (від тих, які потребують); забезпечити навчання 100% школярів за програмами розвитку життєвих навичок щодо формування здорового способу життя і профілактики ВІЛ/- інфекції/СНІДу; забезпечити хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД антиретровірусною терапією на відповідному рівні; знизити рівень передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини до 3,03 %; забезпечити у 100% дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями раннє виявлення випадків інфікування; забезпечити доступ до замісної підтримувальної терапії та реабілітаційних програм споживачів ін'єкційних наркотиків; створити систему добровільного консультування та тестування з метою діагностики ВІЛ/СНІД на початкових стадіях; забезпечити розвиток мережі спеціалізованих служб і закладів з надання соціальних послуг ВІЛ-інфікованим; розширити систему навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів, залучених до роботи з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу (Міжрегіональний тренінговий центр з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу на базі обласного Центру СНІДу); продовжити співпрацю Центру СНІДу з неурядовими організаціями області, що працюють в цьому напрямку.

Учасники прес-конференції проінформували присутніх про заходи спрямовані на лікування та допомогу ВІЛ-інфікованим громадянам, які проводяться їхніми організаціями, а також запрошували всіх небайдужих вінничан та гостей міста долучитися до акції та взяти в ній участь 17 травня.

Для довідки:

Для акредитації на заходи та з приводу додаткової інформації звертайтеся, будь ласка, у Вінницький обласний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом тел. (0432) 56-64-05, факс 56-64-06











Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 19.05 – 26.05 у ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ