Презентували тритомне видання «Тернопільщина. Історія міст і сіл»

Презентували тритомне видання «Тернопільщина. Історія міст і сіл»

18.05.15 13:51 0 714
Тритомне енциклопедичне видання «Тернопільщина. Історія міст і сіл» презентували 15 травня у Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка.

Потреба систематизувати у формі книг відомості про населені пункти Тернопільщини виникла через те, що том «Тернопільська область», який 1973 року вийшов у серії «Історія міст і сіл УРСР», за фактологічним матеріалом і його трактуванням застарів. Відтак згідно з рішенням Тернопільської обласної ради від 9 грудня 2010 року № 1107 (пункт 4) «Про енциклопедичне видання Тернопільщина. Історія міст і сіл» та спільного розпорядження голів Тернопільської обласної державної адміністрації і Тернопільської обласної ради від 31 грудня 2010 року № 1104/309 «Про затвердження складу редакційної колегії енциклопедичного видання «Тернопільщина. Історія міст і сіл», стартувала робота над енциклопедичномим виданням. Впродовж кількох років тривала невтомна праця краєзнавців, редакторів, істориків над впорядкуванням матеріалів, які ввійшли в унікальне видання.

Участь у презентації книги взяли заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Бицюра, виконувач обов'язків заступника голови обласної державної адміністрації Іван Бабійчук, представники обласної та міської рад, духовенства, інтелегенції краю, студенти, громадськість області.

Від імені голови Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни привітав всіх з визначною подією в історії Тернопільщини та подякував всім, хто долучився до створення трьохтомника, виконувач обов'язків заступника голови обласної державної адміністрації Іван Бабійчук.

« мені пригадалося, як півтора року тому я був присутній на засіданні комісії обласної ради. Там було прийнято рішення доручити роботу над трьохтомником нашому місцевому історику Віктору Уніяту, - зазначив Іван Бабійчук. – Я впевнений, що без нього це свято не відбулося б. Тому я щиро дякую Віктору Уніяту за наполегливу працю, час, зусилля, які він доклав, щоб видання побачило світ. Саме праця, наполегливість, бажання вдосконалюватися і йти вперед допоможуть нам вийти з тієї ситації, які є в країні. Трьохтомник «Тернопільщина. Історія міст і сіл» видано, тому зараз наше завдання – творити сьогодення і майбутнє наших міст сіл».

У виданні «Тернопільщина. Історія міст і сіл» систематизовано й узагальнено велетенський об'єм матеріалу про населені пункти краю, їх історію, видатних земляків, узагальнено героїчне минуле Тернопілля. Особливо цінні для нас і майбутніх поколінь картини, світлини, копії документів, якими проілюстроване видання, вважає заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Бицюра.

«Кажуть, без минулого немає майбутнього, - констатував Леонід Олексійович. - «Тернопільщина. Історія міст і сіл» - книга, яка має бути на столі кожного жителя Тернопілля, кожного, хто вважає себе патріотом свого краю. Вірю, що колективна праця наших земляків не пропаде даремно, а буде корисною для сучасників та прийдешніх поколінь».

Цікавою та насиченою була концертна програма. Літературно-музичні композиції дарували артисти Тернопільського академічного українського драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка, хор Тернопільського музичного училища ім. С.Крушельницької, академічний ансамбль народної музики «Візерунок» Тернопільської обласної філармонії, хор духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого, ансамбль танцю «Галичанка» обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети та інші.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Бойовики – неадекватні ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ